Kangoeroes in Ulrum

Als u vanaf Winsum naar Lauwersoog rijdt over de N361 Komt u aan de rechterkant, zodra u door het dorpje Ulrum rijdt een grote boerderij tegen waar de Wallaby’s vrolijk door de tuin huppelen of tevreden in het gras liggen om een zonnestraaltje te pikken.

kangeroes_ulrum-1kangeroes_ulrum-2kangeroes_ulrum-3Wallaby’s zijn kleinere soorten kangoeroes die je normaal alleen tegen komt in Australië maar in Ulrum, op het erf van boerderij ‘de Capel’, zitten er minstens 25. Dat is ongeveer een schatting want de hoogbejaarde eigenaresse weet het niet precies.

Haar man vond het 25 jaar geleden wel leuk om een paar van die beesten bij de boerderij te hebben, in plaats van schapen want dat was zo gewoontjes. Die kangoeroes leven grotendeels van gras, dus dat scheelt ook grasmaaien. Hij heeft toen via via vier exemplaren geregeld en in 25 jaar zijn dat er minstens 25 geworden.

De kleine kangoeroes lijken zich uitstekend aan te hebben gepast aan het wisselvallige Nederlandse klimaat. Op de boerderij hebben ze het prima naar hun zin met een grote buitenren en een warm binnenhok. Iedere avond worden ze bijgevoerd door de eigenaresse die in de loop der jaren toch wel gehecht is geraakt aan haar kangoeroes.

Maar Ulrum is niet enige plek in Nederland waar de wallaby’s zich bevinden. Er is zelfs al sprake van een groep wallaby’s die ontsnapt zijn en in het wild leven.

 

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 6 =