De toegevoegde waarde van de conservatieve islam voor de vrije Westerse wereld

Heb afgelopen weekend het boek ‘Brussel: Eurabia’ gelezen van Arthur van Amerongen. Waarom specifiek een boek van zijn hand? Omdat hij als een van de weinige de conservatieve islam als het ware heeft ‘ervaren’ door enerzijds zijn jarenlange verblijf als journalist in het Midden-Oosten en zijn doorlopen traject als bekeerling in een van de vele Brusselse getto’s.

Brussel-EurabiaVan onze Nederlandse autochtone islamcritici kun je zeggen wat je wilt. Ze hebben de islam geleerd uit boeken. Natuurlijk zijn er wel eens een paar naar het Midden-Oosten geweest of omgang hebben met geleerde en gematigde (liberale) moslims. Maar de ware conservatieve islam, zoals deze als een onderhuidse etterende puist zijn weg naar de oppervlakte van onze westerse beschaving probeert te vinden, dat is een ander verhaal. Een conservatief verhaal waar ook bijvoorbeeld Tariq Ramadan zich geen raad mee weet.

Van Amerongen geeft in zijn boek weer hoe de islam zorgt voor kokervisie onder zijn volgers doordat er geen ruimte is voor alternatieven. Kokervisie gecombineerd met beperkt intellect is een bedreiging voor het vrij westen. Beperkt intellect echter is een zegen voor de Islam die er handig gebruik van weet te maken. Weinig kritische tegengeluiden uit eigen gemeenschap zorgen ervoor dat dit geloof boven alles staat. De wijk Marollen, waar de auteur een groot deel van zijn bekeertraject doorbrengt, is hier een goed voorbeeld van.

Middeleeuws denken d.m.v. een heilig boek en een wraakzuchtige profeet zal uiteindelijk er voor zorgen dat Europa geïslamiseerd zal worden… als het aan de volgers van Mohammed ligt. Vooral soennieten zien hierin een rol voor zichzelf weggelegd omdat zij zichzelf zien als ware volgers van hun profeet. De ene geleerde beweerd dat een moslimman zijn vrouw niet mag slaan terwijl bij de andere geleerde het slaan van de vrouw volgens de koran bijna een deugd is. De interpretatie van de soera’s en de koran gebeurt letterlijk en naar believen.

Tevens geeft het boek een goede inkijk op de interne worsteling van de auteur die zichzelf een spiegel voorhoudt. Drank en drugs vormen voor hem een groot probleem maar het feit dat hij graag ergens bij wil horen is zowel een nadeel als een voordeel. Dit blijkt uit zijn Christelijk opvoeding, zijn Joodse verheerlijking en Islamitische verromantiseringsperiode. Om uiteindelijk met beide benen weer op de grond te komen en de harde realiteit te ervaren in de Brusselse getto’s.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “De toegevoegde waarde van de conservatieve islam voor de vrije Westerse wereld”

  1. Over de islam kun je een opinie stuk vullen met het is de schuld van…… Geert Wilders, Israël, Amerika, de Christenen, de moslims die de islam niet begrijpen…. Kortom een stel junks met een gedragsstoornis.

    Ik vind het frappant dat de schrijver Muriel aan haalt. Haar levensverhaal ken je lezen in het boek vrede zij met u, zuster lezen, van Chris de Stoop. Een boek wat mij altijd is bijgebleven en het boek, de laatste zomer van de rede Tahar Djaout. Dit boek onderstreept beide andere boeken.

    Verder is het een vlot te lezen boek, ondanks de zware materie. Hoe de schrijver omgaat met zijn moeders ziekte en de dood van zijn broertje, dood van zijn collegae etc.. Zijn eigen alcohol en drugsverslaving. Kortom beslist een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 × 22 =