Groningen, aardbevingen en Arjen Robben

Zondagmiddag 6 juni werd om 16:00 in Wittewierum de Abt Emo-lezing gehouden door schrijver Frank Westerman. In zijn stuk riep hij Arjen Robben op de functie van ambassadeur op zich te nemen en als Groninger uit Bedum zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de aardbevingsproblematiek in de regio.

WitteWierumAbt Emo of Emo van Bloemhof, O. Praem., ook wel genoemd Emo van Huizinge of Emo van Friesland (verm. Fivelingo, ca. 1175 – Wittewierum, 1237) was een premonstratenzer geestelijke en abt in het toenmalige Friesland, de huidige provincie Groningen.(bron: wikipedia)

Om in de traditie van Walfridus en Abt Emo verder te gaan heeft de organisatie aan Frank Westerman gevraagd om de jaarlijkse lezing te houden die eer doet aan de regio en Abt Emo. Deze abt schreef in zijn kronieken stukken over aardbevingen (tijdens zijn reis door Italië) waarbij hij deze vergeleek met donder en bliksem. De bliksem zijnde aardscheuren, de donder het gerommel van de aarde.

Frank_WestermanDe oproep aan voetballer Arjen Robben, ‘zoon van het Boterdiep’, was vooral symbolisch bedoeld. De tekst van deze lezing was zeker een waardig opvolger voor de eerste lezing, die op 6 juli 2012 ook in het kerkje van Wittewierum werd gehouden door schrijfster Ynske Penning.

 

 

 

 

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 ⁄ 1 =