Koude oorlog in het noorden wordt grimmiger

Vandaag kregen we op de redactie een politieverklaring te lezen die John Lanting zou hebben afgelegd tijdens een verhoor. Ongeacht het feit dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht weet de politie toch een proces verbaal ( PL01MF-2014029522) op te stellen. Een proces verbaal wat trouwens niet is getekend door John Lanting.

Proces - Verbaal 07-04-2014 Delfzijl pag. 1Proces - Verbaal 07-04-2014 Delfzijl pag. 2Proces - Verbaal 07-04-2014 Delfzijl pag. 3Proces - Verbaal 07-04-2014 Delfzijl pag. 4

 

 

 

 

 

 

John Lanting: “ik heb geantwoord op vragen die al ‘opgesteld’ waren. Op advies van mijn raaggever, en de vertrouwenspersoon die aanwezig was, mocht ik verder niets zeggen dan dat ik mij beriep op mijn zwijgrecht, dus ook fouten e.d . wat er in stonden kon ik niets over zeggen”.

Politie Zuidhorn 3
auto vermoedelijk geprepareerd met brandbare/explosieve stoffen – Zuidhorn

Politie Zuidhorn 2Pogingen tot aanslag

Tevens heeft Schokkend Groningen een nieuwe pagina toegevoegd aan haar website waarop te lezen valt dat er diverse pogingen tot aanslagen hebben plaatsgevonden op locaties van de NAM. Bronnen worden beschermd en zodoende is het voor de redactie dan ook moeilijk te achterhalen wie verantwoordelijk zijn. Wat de motieven zijn, daar kunnen we ons wel een beeld bij vormen.

Politie

De communicatieafdeling van de politie weet ons mee te delen dat over de situatie in Zuidhorn niets bekend is, ook niet bij de politie in Zuidhorn. De auto zou er wel hebben gestaan maar geen explosieven bevatten. De politie controleert regelmatig bij alle NAM-locaties.

De blauwe trekker bleek gestolen uit Woldendorp en was in’t Zand weer teruggevonden. Niets wijst erop dat deze gebruikt is/zou worden bij een aanslagpoging op een NAM-locatie.

Over de brandbommen en het arrestatieteam is ook niets bekend. Wel is er in januari een keer een bommelding geweest en heeft de EOD een tas gevonden met een knipperend lampje aan het hek van de NAM-locatie Zeerijp.

NAM

De communicatieafdeling van de NAM gaf aan niets te weten over mogelijke aanslagen op hun eigendommen.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Koude oorlog in het noorden wordt grimmiger”

 1. Toch niet echt handig van meneer Lanting.
  Als een persoon een terechte klacht heeft wordt er niets mee gedaan als vervolgens een actiegroep ontstaat van boze mensen met dezelfde ervaring worden deze niet serieus genomen.
  Als vervolgens een aantal min of meer ludieke acties ingezet worden komen er arrestaties en schadeclaims.

  Een Advies
  Wordt lid van greenpeace dan mag je actie voeren, dan mag je blokken beton in zee gooien waar de netten van vissers aan blijven hangen, dan mag je een spoorlijn saboteren waar de volgende dag een goederentrein over moet en roepen dat het een ludieke actie was.
  Dan mag je zelf het terrein van een kerncentrale op en roepen dat de beveiliging niet klopt of van een in aanbouw zijnde centrale in de eemshaven de bouw vertragen. Dan wordt je verzocht te vertrekken en komen er positieve stukken in de krant. Niemand heeft het over schadevergoeding.
  Nee je krijgt subsidie omdat je gezien wordt als een goed doel.

  Als een ijverige agent je dan toch oppakt komen er journalisten langs en laat de politgie je gaan en komen achteraf met een excuus.

  Beste meneer Lanting eerst zorgen dat je club gezien gaat worden als een goed doel en dan pas aktie voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 + 19 =