De Arabische Lente: drie jaar later

Donderdagavond 28 juni werd in Het Kasteel te Groningen een politiek café georganiseerd door Stichting Max van der Stoel (FMS) met medewerking van de PvdA Groningen. Het onderwerp: ‘de Arabische Lente, drie jaar later’ werd besproken door een deskundig panel waar op het allerlaatste moment de ontsnapte journaliste uit Egypte, Rena Netjes, aan werd toegevoegd.

politiekcafe
Rena Netjes in gesprek met Arjen Berkvens

Het debat was bedoeld om te duiden wat er de afgelopen drie jaar is gebeurd na de Arabische Lente en om duidelijk te maken dat deze Arabische Lente in alle betrokken landen zich op een andere manier heeft voltrokken en per land verschillende consequenties heeft gehad. De oorlog in Syrië is niet te vergelijken met de huidige situatie in Tunesië en de stammenstrijd in Libië is weer niet te vergelijken met het optreden van het leger in Egypte.

Tunesië is op dit moment een uitzondering in de Arabische wereld. Er is zelfs na twee jaar touwtrekken een nieuw (liberale)grondwet samengesteld, door consensus tussen liberale en islamitische partijen, die de vrouw gelijke rechten geeft.

Het deskundige panel wat bestaat uit Journaliste Rena Netjes, universitair docent Sami Faltas – RUG, Sylva van Rosse – oprichter Grote Midden Oosten Platform en Kirsten Meijer – Internationaal Secretaris PvdA, zijn het er allemaal over eens dat gebrek aan een sterk leger en het intellect in Tunesië in het voordeel hebben gewerkt van de revolutie en daarom het land nu op weg is naar een stabiel democratie.

Egypte is op dit moment een heksenketel waar polariserend legerleider al-Sisi eigenlijk net zo tekeergaat als ISIS in Irak is de conclusie van Rena Netjes. De Moslimbroederschap, die door Sami Faltas wordt vergeleken met het CDA, wordt in de nabije toekomst uitgemoord als het zo door gaat. Het gaat dan om ongeveer 1 miljoen Egyptenaren. Door de angst die wordt gecreëerd door het leger en de veiligheidsdienst is een nieuwe dictator acceptabel voor de bevolking die aan rust toe is.

Rena Netjes geeft aan dat onder Mohamed Morsi het in Egypte veel rustiger was dan het waarschijnlijk ooit zal zijn onder generaal Abdul Fatah al-Sisi. De journaliste maakt zich dan ook ernstig zorgen om de toekomst van Egypte en heeft haar bedenkingen of er in het land ooit eerlijke democratie zal zijn in de nabije toekomst.

Interessante vraag uit het publiek waarom westerlingen denken dat de westerse democratie, die ons niet in staat stelt onze eigen onderlinge verschillen te accepteren of op te lossen, zo nodig door de Arabische wereld moet worden overgenomen? Kirsten Meijer, Internationaal Secretaris PvdA, wist hierop geen concreet antwoord te geven en probeerde via haar sociaal democratische gedachtegoed er maar een draai aan te geven.

Opmerkelijk was dat docent Sami Faltas op het einde van de avond nog even moest aangeven dat we kritischer moeten zijn op het beleid van Israël ten aanzien van de Arabische wereld. We konden dan volgens hem dan rekenen op meer begrip en steun uit de Arabische wereld. Ook de voorzitter van het FMS (voor hem de laatste dag) en commissaris van de koningin, Max van den Berg kon het niet laten een sneer te geven naar Geert Wilders in zijn inleidend verhaal over Marokko.

Onderwerpen als de invloed van de Islam, radicalisering, economische en strategische belangen van westerse landen in de Arabische landen kwamen niet aan de orde of werden vermeden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 ⁄ 1 =