Sommige hondeneigenaren zijn vreselijk hypocriet

Nu er in de gemeente Groningen overal een opruimplicht geldt zijn veel hondeneigenaren boos. In hun betogen komt het er op neer dat ze denken dat iedereen die geen hond heeft en zich ergert aan de overlast van uitwerpselen automatisch een hekel heeft aan honden. Welnee, schattige dieren, alleen die hondenpoep die overal ligt is mateloos irritant en het beestje kan er in principe niets aan doen.

DSC5241Bij mij in de buurt lopen veel hondeneigenaren, braaf met het hondje aan de lijn en een plastic zakje er aan vastgebonden. Het zakje zit aan de lijn vastgemaakt en gaat bij velen er ook niet af. Tijdens mijn fietstochtje, ‘s morgens door twee buitenwijken van de stad Groningen, kwam ik in anderhalf uur tijd in totaal acht poepende honden tegen waarvan zes eigenaren zichtbaar liepen met een plastic zakje. Twee hadden het zakje in de hand en vier hadden het zakje aan de riem vastgemaakt. Bij de andere twee eigenaren was het zakje niet zichtbaar.

Schijnheilig of doortrapt

Van de acht poepende honden was slechts één hondeneigenaar, een dame waarbij het zakje niet eens zichtbaar was, die de nog dampende boodschap van haar huisdier opruimde en meenam. Van de overige zeven gevallen liepen vijf hondeneigenaren zonder blikken of blozen door en twee keken schuchter om zich heen of niet iemand het toch gezien had. Nu heb ik deze gevallen niet op foto vastgelegd (wegens privacy schending van het huisdier ) en zult u mij op mijn groenblauwe ogen moeten geloven.

Ik weet zo ongeveer welke discussies er gaande zijn in de gemeente Groningen rondom het hondenbeleid. Veel hondeneigenaren vinden het beleid te streng geworden. De Partij voor de Dieren staat achter het initiatief voor een versoepeling en pleit voor een meer ‘hondvriendelijk’ beleid i.p.v. ‘hondmoedigingsbeleid’. Lijnrecht tegenover deze stelling vonden we SP wethouder Jannie Visscher die voet bij stuk hield dat hondeneigenaren de troep van hun huisdier moeten opruimen.

Maar zoals met alles wordt het algemene beeld weer eens bepaald door ‘de slechten’ die het wederom verpesten voor ‘de goeden’. Ook voor deze club van hondeneigenaren ( 7772 geregistreerde honden – gemeente Groningen 26-6-14) geldt dat als hondeneigenaren elkaar niet aanspreken op hun gedrag, dus het opruimen van de uitwerpselen van hun huisdier, er niets zal veranderen. Waarschijnlijk zijn de hondeneigenaren die verbolgen reageren op fora en wijksites diegene die constant met hetzelfde zakje lopen.

Ik heb zelf één keer een poging gewaagd om iemand met een rottweiler aan te spreken de troep die zijn hond liet liggen op een veldje met speeltoestellen op te ruimen. De boze, snerpende reactie was dan ook: “waar bemoei jij je mee? De ogen van de man waren even dreigend als die van zijn viervoeter. Van buitenaf zal de oplossing dan ook niet moeten komen vrees ik. Mensen accepteren geen kritiek meer van anderen, laat staan dat ze een spiegel wordt voorgehouden.

“Ja, maar wij betalen hondenbelasting”

Een van de meest gehoorde argument of drogredenatie is wel de kreet: “ja maar wij betalen wel hondenbelasting” of “de gemeente verdient genoeg aan ons, moeten ze het ook maar opruimen” of “maar zij doen het ook”. Ongeacht of er wel of niet betaald of gecontroleerd wordt, ben je verantwoordelijk voor je huisdier, dus ook voor de troep en overlast die deze anderen bezorgd.

Er is dus nog een grote slag te slaan voor hondenverenigingen zoals de Vereniging Hondvriendelijk Groningen die tegen het gemeentelijk hondenbeleid zijn om zowel hun eigen leden als hondenliefhebbers in de stad, er van te overtuigen dat hun strijd een verloren strijd is omdat het grootste deel van de hondeneigenaren zich simpelweg niet houdt aan de opruimplicht.

Dat er een algehele opruimplicht geldt vinden veel stadjers, met of zonder hond, een goede zaak. Toch wordt er veel gemekkerd dat bijvoorbeeld de BOA’s hun werk té enthousiast doen. Het mag duidelijk zijn dat vooral diegenen die tegen de lamp zijn gelopen hier de meeste moeite mee hebben, tenslotte ligt de schuld altijd bij een ander volgens deze hondeneigenaren.

Betutteling

Klaarblijkelijk is ‘betutteling’ door de overheid nog steeds nodig omdat mensen (in dit geval hondeneigenaren) denken zich niet aan de regels te moeten houden die gelden, ongeacht of ze het er mee eens zijn. Het laconiek omgaan met plichten is een veel voorkomend fenomeen waarbij maar al te vaak er vanuit wordt gegaan dat iets wat verboden is wel getolereerd zal worden voor één keer… en nog een keer… en nog een keer… Voer voor psychologen en antropologen lijkt me.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
50 ⁄ 25 =