Gebouwsensoren

De gebouwsensoren die afgelopen weken zijn geplaatst door de NAM in o.a. het gemeentehuis van Bedum, Slochteren en Delfzijl zijn in real time te volgen via internet. In totaal zullen er in 15 gemeenten in Groningen sensoren worden geplaatst. Dit wordt gerealiseerd door TNO in opdracht van de NAM.

Grafiek_bedum
bron: feitenencijfers.namplatform.nl

In totaal zullen er 200 sensoren worden geplaatst in openbare gebouwen om zo een netwerk te creëren wat een goed beeld geeft. Ook professor Rien Herber, geoloog verbonden aan de RUG, gaf tijdens zijn lezing in Loppersum aan hoe belangrijk een dergelijk meetnetwerk is.

Intussen worden ook sensoren aangebracht bij particulieren om zo een compleet beeld te krijgen van verschillende typen gebouwen en hoe deze reageren op krachten die vrijkomen bij aardbevingen.

“Een gebouwsensor meet elke beweging van een gebouw. De sensor registreert bijvoorbeeld een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langsrijdt en dus ook een aardbeving. De grafiek toont de snelheid van het gebouw in millimeter per seconde (mm/s). De snelheid wordt afgeleid van de versnelling, die door de sensor zeer nauwkeurig wordt gemeten in meter per seconde in het kwadraat (m/s2). Ter vergelijking: een waarde van 0,2 mm/s kan al veroorzaakt worden doordat een persoon in de buurt van de sensor loopt. De metingen van gebouwsensoren zijn onderdeel van een breder meetprogramma. Dit helpt ons de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen nog beter te begrijpen.”

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 × 21 =