Groninger Molenweekend

Tijdens het Groninger Molenweekend ging de redactie op bezoek bij de molens in Westerwijtwerd. Voorgaande jaren waren we meestal op visite bij molens die behooren tot het Groninger Landschap. Dit jaar was een molen aan de beurt van de Molenstichting Hunsingo e.o.

de_Palen-3Het kleine, pittoreske Groningse dorpje Westerwijtwerd is twee molens rijk. Eén koren- en pelmolen – genaamd Zeldenrust – binnen de dorpskern en een kleinere molen, genaamd De Palen, net buiten de dorpsgrenzen.

De Palen

De kleine, gedrongen molen dateert uit 1876 en is een grondzeiler die ooit fungeerde als gemaal. De naam ‘Gronzeiler’ komt van het vanaf de grond opzeilen en de plaats in het open landschap. De molen werd in 1991 gered van de ondergang en volledig gerestaureerd.

de_Palen-2de_Palen-1Omdat de molen klein is en net van de weg af ligt had de molenaar, de heer Knegt, het niet echt druk. Afgelopen zaterdag had hij 4 bezoekers gehad en vandaag was de Groninger Krant de eerste om 14:00. Toch was de molen volledig operationeel gemaakt en te bezichtigen.

Zeldenrust

De molen Zeldenrust dateert uit 1845 en werd in 2002 gerestaureerd nadat de fysieke toestand van de molen tijdens de jaren tachtig snel achteruit was gegaan. De Zeldenrust behoort tot Het Groninger Landschap.

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 − 14 =