De Parel van Menterwolde

Afgelopen maandag, 2de pinksterdag, was ik in op de terugweg van mijn fotoreportage voor de Groninger Krant. Er moesten foto’s gemaakt worden van de Campina Boerderij Dagen. Op de terugweg ben ik binnendoor naar Groningen gereden en ben ik voor koffie gestopt bij de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam.

DSC_7061Ik had er al eerder over de vervelende en onduidelijke situatie tussen de gemeente en de Stichting Menterheem – die de Heemtuin exploiteert – gehoord. De stichting zou er mee stoppen maar terwijl ik zat te genieten van mijn koffie op het terras in de zon bleek toch nergens uit dat het slecht ging. Pas toen ik thuis kwam las ik op de website van de organisatie Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen dat men per 31 december de sleutels overhandigen aan de gemeente en per 1 januari 2014 op te stappen.

Wat vooraf ging

Op 7 november 2012 werden er 2600 handtekeningen overhandigd aan het college van Menterwolde van mensen die wilden dat het natuur-en educatiepark open zou blijven. Op 8 november 2012 werd door de gemeenteraad besloten, via een motie van GroenLinks, de volledige subsidie voor 2013 beschikbaar te stellen. De VVD was tegen en het college ontraadde de motie.

Ik kan me zo voorstellen dat dankzij de inzet van veel vrijwilligers dit geheel tot stand is gekomen, met subsidie hulp wel te verstaan. Een gezellig, informatief gebouw met daaromheen wilde, prachtige natuur. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd voor scholen in de omgeving en combineert en organiseert men zo nu en dan kunst en natuur op één plaats.

Het blijkt toch moeilijk te zijn, ook in deze branche, om het hoofd op een verantwoorde manier boven water te houden. “Zelf de broek ophouden!”, luidt het devies deze dagen. De financiële handreiking van de gemeente bleek onvoldoende toereikend om tijdens de overbruggingsperiode van een half jaar volledige zelfstandigheid te realiseren en het toenmalige bestuur er van te overtuigen om door te gaan. Ook de Vereniging Vrienden van Heemtuin, die activiteiten organiseerde op de Heemtuin, stopt hier voorlopig mee.

DSC_7059DSC_7058Verwarrend voor niet ingewijden

Quote: Door de natuur- en milieueducatie komt bij de kinderen een bewustwordingsproces op gang. De bedoeling is dat dit ertoe leidt dat zij zich later als volwassene verantwoordelijker gedragen naar de natuur en hun omgeving. Die bewustwording vinden wij belangrijk als college.

Op de website van de gemeente Menterwolde wordt aangegeven dat de exploitatie van de Heemtuin per 1 januari 2014 in handen van de gemeente is. Er werd dus een doorstart gemaakt. Alle reïntegranten konden gewoon weer aan de slag en blijven zorgen voor het tuinonderhoud.

In december 2013 werd ook al op de Groninger Krant aangegeven dat er gewoon weer subsidie kwam om in ieder geval het jaar 2014 door te komen. De website en de domeinnaam van de Heemtuin zijn in de tussentijd veranderd. Het heet nu Heemtuin Muntendam. Hoe verwarrend als het oude internetdomein ook nog online staat.

Prachtig dat de gemeente Menterwolde uiteindelijk heeft besloten het heft in eigen handen te nemen en de Heemtuin (voorlopig) te redden en deze open te houden in het belang van de samenleving. Toch zal er naarstig gezocht moeten worden naar een private partij die op den duur de Heemtuin gaat exploiteren, zonder subsidie van de overheid. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een wellness of spa op deze locatie vanwege het magnesiumzout in de bodem.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 + 22 =