Maak hem oranje, zijn we klaar met het gezeik over Piet!

Gisteren werd tijdens de uitzending van Knevel en van den Brink de paarse piet met rood haar aan het publiek voorgesteld. Dit als variant op de zwarte piet en de bruine piet. In de uitzending waren aanwezig, als tegenpolen, Jan van wijk van het Sint Nicolaasgenootschap en fel tegenstandster van haar eigen kleur, Anousha Nzume.

foto: EO
foto: EO

Geen dikke, rode lippen, geen krullen, geen oorbellen, geen onderdanige houding, geen dom gepraat en zeker niet zwart, een gelijkwaardig mens volgens Ineke Strouken. De zogenaamde compromis-piet, een beetje zoiets als Tofik Dibi. De voorgestelde en geëvolueerde zwarte piet die nu lichtbruine is, valt ook niet in de smaak van Anousha…Piet is nog steeds ‘donkerwit’ dus…!

Nu lopen we in Nederland al jarenlang te zeiken over het feit dat zwarte piet niet zwarte piet mag zijn omdat het een symbool van racisme zou zijn. Aangewakkerd door ene Quicy Gario die totaal is doorgeslagen in zijn activisme. Een politiek carrière ligt zeker in het verschiet voor deze jonge Quincy.

We hebben allerlei pieten ondertussen de revue zien passeren, van de witte piet met zwarte vegen over zijn smoel tot de pimpelpaarse-Hollandse-tegeltjes piet. Blijkbaar is geen één piet afdoende.

In een land waar we iedere cultuur in zijn waarde proberen te laten en annexatie proberen te voorkomen worden de autochtone Nederlanders nu gedwongen hun culturele erfgoed aan te passen aan de multiculturele samenleving waarvan slecht een handjevol mensen aanstoot aan de huidige zwarte piet neemt.

imagesCAMQ982AIk stel voor dat we piet gewoon oranje verven om gewoon in onze Nederlandse traditie te blijven. Zijn we in een klap van het gezeik van figuren als Quicy en Anousha af. De conservatieve diehard zwarte-pieten-aanhang zal zich ook kunnen vinden in de kleur oranje die toch wel staat voor de Nederlandse eendracht.

Nu mogen de voorstanders van de ’niet-zwarte piet’ maar hopen dat de Gouden Koets ook op kort termijn wordt aangepast….of is het aannemelijk dat dit de volgende fase gaat worden in een jarenlang zeikproces?

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 + 25 =