Avonturieren

Zo af en toe moet je er gewoon eens op uit trekken, avonturieren. Je routeplanner thuis laten, de benzinetank volgooien (wel net over de grens, in Duitsland) en gewoon je neus achterna rijden. Dat deed ik ook afgelopen zaterdag met mijn vrouw. Hup, in de auto en rijden maar.

Een paar weken geleden deden we exact hetzelfde en kwamen we terecht in Nieuwe Statenzijl waar je over de Westerwoldsche Aa zo Duitsland inkijkt. “Hoe zou het aan de overkant zijn, in Ostfriesland?” vroeg mijn vrouw. Welnu, daar zouden we dus vandaag achter komen. Ik had tegen mijn vrouw gezegd dat we naar Duitsland zouden rijden, maar waar precies, dat wist ik ook niet.

windmolensWindmolens, windmolens en nog eens windmolens

Toen we uit de Emstunnel reden werden we meteen geconfronteerd met het grote aantal windmolens wat hier uit het landschap verrijst. Is dit onze toekomst in Nederland? Gaat dit echt in Nederland ook gebeuren of proberen wij Nederlanders het toch ver weg, op zee te realiseren? Ik heb niets tegen windmolens maar als je het hebt over horizonvervuiling, dan ben je in Ostfriesland aan het juiste adres.

Via Leer naar Emden en dan houdt de snelweg praktisch op. Je rijdt dan, kris-kras door dorpjes met vreemde namen die helemaal niet typisch Duits klinken, zoals: Groothusen, Wirdum, Greetsiel. Uiteindelijk kwamen we aan de kust terecht, in het havenplaatsje Norddeich waar je de Duitse Waddeneilanden Borkum, Memmert en Juist vanaf de kust kunt zien liggen.

DSC_6802Norddeich

In totaal hadden we ongeveer 115 kilometer gereden en we waanden ons in een ‘schevening-achtige’ omgeving. Wat een mooi zandstrand, met echte duinen! Meteen rees de vraag bij mij waarom wij Noorderlingen meer dan 100 kilometer moeten rijden om dit tafereel te ontdekken? Wij hebben toch Delfzijl? Hier was een echt groot zandstrand, duinen, toerisme en voldoende horeca. Een dagkaart op een parkeerplaats kost hier € 4,50. Ik bedoel maar. Moeten wij Nederlanders nu ook al voor ons zomerse vermaak en activiteiten vertrekken naar Duitsland, net als voor onze benzine die aan de Duitse kant € 1.61 per liter kost?

DSC_6880Het strand zat vol met mensen en er was van alles te doen op het water. Zo scheurden de surfers en kait surfers over hetzelfde water wat we ook in Delfzijl of welke andere kustplaats hebben. De Eems mondt tenslotte uit in de Waddenzee. Tegelijkertijd was er een vliegertreffen naast het strand en 100-den vliegers hingen in de lucht. Voor hondeneigenaren was een speciaal gedeelte aangelegd naast het strand. Ik trof geen overvolle, uitpuilende vuilnisbakken aan en ook geen troep op straat noch op het strand. Mentaliteitsverschil?

Die vliegers waren de reden dat we deze kant op waren gereden. De navigatie stond weliswaar uit, maar als je honderden vliegers in de lucht ziet hangen van een afstand, dan word je wel nieuwsgierig. Onderweg kwamen we trouwens via de geelrode vuurtoren van Pilsum langs het pittoreske dorpje Greetsiel (Venedig des Norden) wat een mooie molen en prachtige haven heeft.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat Ostfriesland dus enerzijds overladen is met windmolens maar anderzijds dus een fantastisch mooie kust heeft voor eigen volk maar ook voor toeristen vanuit bijvoorbeeld Nederland. Bij ons is het net andersom. Wij hebben in Groningen relatief weinig windmolens maar onze Groningse kusten zijn, met alle respect, drie keer niks. Tja, welk geschetste scenario heeft je voorkeur?

Meer foto’s van deze prachtige locatie

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 + 3 =