Over de Grens

Een 16-tal spannende verhalen wordt u voorgeschoteld in ‘Over de Grens’, die ieder op hun eigen spannende manier vertellen over de smokkel in de Nederlands-Duitse grensregio. Bij de eerste verhalen bekruipt het gevoeld dat het een bijeengeraapte verzameling aan heroïsche en geromantiseerde verhalen is, maar gaandeweg wordt steeds duidelijker dat chronologie aanwezig is.

schmuggel-cover-nlEén van de verhalen vertelt over het riskante smokkelen van 500kg Salvarsan, een antibioticum tegen syfilis, na de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Tweede. Op een Rudge Whitworth en met 50 kilo ampullen Salvarsan in rugzak en zadeltassen werd dit over de grens gesmokkeld. Dat wil zeggen dus tien keer op en neer, gewapend met een mauser c96 en met gevaar voor eigen leven.

Duitse communisten de grens over smokkelen via rivier de Worm en later ontdekken dat het een undercover agent was van de Sicherheidsdienst. De Nederlandse douane die geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor misdaden van het naziregime. Platina smokkelen in de bodem van een lijkkist.

Waar het toen ging om suiker, sigaretten, deviezen en drank gaat het tegenwoordig om drugs, exotische dieren en wapens. Smokkelen is tijdloos, alleen de spelers en de handelswaar zijn veranderd.

Deze spannende verhalenbundel is een initiatief van het Nederlands-Duitse auteursduo Jac. Toes en Thomas Hoeps

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 − 10 =