Open Nederlands Kampioenschap voor Masters in de Olympische Laser klasse

Het Open Nederlands Kampioenschap voor Masters in de Olympische Laser Klasse wordt dit jaar gehouden op het Lauwersmeer van 29 mei t/m/ 1 juni 2014. Vanmorgen om 10:00 werden de sportieve deelnemers ontvangen in de Colin Archer Bar van jachthaven Noordergat te Lauwersoog.

laser-1_LauwersmeerHet Lauwersmeer leent zich uitstekend voor dit soort zeilevenementen. Een prachtig zeilwedstrijd water o.a. omdat de wind niet wordt afgebogen door hoogbouw of veel bomen langs de oevers. Voor ingewijden heet dit dan ook een ‘eerlijke wind’. Zeilen is een duurzame sport die goed past bij de natuur en het behoud daarvan in het Lauwersmeer. Ondertussen hebben diverse regionale sponsors hun ondersteuning toegezegd aan dit evenement.

Gastheren van dit grandioze zeilevenement zijn zeilverenigingen VWDTP , WSVL en de LON. Tijdens dit jaarlijks gehouden evenement wordt bepaald wie zich voor 2014 Nederlands kampioen mag noemen. Dit jaar zijn er maar liefst 136 inschrijvingen uit binnen- en buitenland. Voornamelijk deelnemers uit Europa maar een Amerikaanse zeiler en eentje uit de Dominicaanse Republiek mogen zeker niet ontbreken.

Unieke zeilwedstrijd

Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt voor de eerste keer gehouden op het Lauwersmeer. Er gaat een voorbereidingstijd van twee jaar aan vooraf. Tijdens de wedstrijd zullen alle 136 boten in één keer het water opgaan en zullen er ongeveer 30 mensen vanaf het water de zeilwedstrijd in goede banen leiden.

Er wordt op het water gezeild in twee verschillend klassen: enerzijds de Laser Standard (80kg + met groter zijl), anderzijds de Laser Radial voor de middenklasse. Alle deelnemers zijn boven de 35 en hebben ruimschoots ervaring opgedaan in het wedstrijdzeilen.

laser-2_LauwersmeerEen race duurt ongeveer een uur en iedere boot doet 9 keer mee. Van de negen resultaten mogen de twee slechtste vervallen en wordt het gemiddelde genomen van 7 beste races. Diegene met het laagste cijfer wint dus.

De winnaar gaat aanstaande zondag naar huis met een medaille en een wimpel en en mag zich bovendien een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

Morgenavond 19:00 volgt een uitgebreide fotoreportage

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 × 18 =