Afhandeling aangifte politie Noord-Nederland (deel 2)

Nadat we het eerste deel van dit stuk publiceerden op de Groningerkrant, afgelopen maandag 26 mei, over de afhandeling van de aangiftes bij de politie en het magere resultaat van 5% wat daadwerkelijk lijdt tot een veroordeling, gaf dit gelijk ‘reuring op Twitter’. Bastiaan Hetebrij, journalist bij het programma ‘Altijd Wat ‘ (NCRV) reageerde meteen via de website van hun programma. Wat ook door de politie Groningen werd opgemerkt, want die reageerden (@polgroningen) via Twitter door @AWmonitor door te verwijzen naar een pagina die uitleg gaf over aangiften doen.

politie-7Het onderzoek van ‘Altijd Wat Monitor’ is gebaseerd op gegevens uit het rapport ‘Prestaties in de strafketen’ van de Algemene Rekenkamer (1 oktober 2009 en 30 september 2010). Het rapport toont een beeld wat niet echt positief te noemen is. Er zijn simpelweg té veel zaken waarop gegevens niet (meer) kunnen achterhaald worden. Verder zijn er, via een speciaal opgezette website voor deze uitzending, honderden klachten binnengekomen.

Altijd Wat Monitor

Onze bevindingen wijzen uit dat spra­ke is van tekortkomingen die het optimaal presteren van de strafrechtketen belemmeren. Hoe groot de ongewenste uitstroom uit de strafrechtketen precies is, konden we niet vaststellen omdat hierover nauwelijks kwantitatieve informatie beschikbaar is.

Wat ‘Altijd Wat Monitor’ niet meenam in de desbetreffende uitzending was dat journalisten een hele dag op een politiebureau in Apeldoorn hebben meegelopen, gefilmd en geïnterviewd om te kijken hoe de prioritering bij de aangiftes werkt en hoe de sommige agenten hier tegen aankijken.

Volgens Bastiaan Hetebrij zijn er simpelweg journalistieke afwegingen gemaakt om het programma te vullen en daarbij kan dus niet het héle verhaal verteld worden, tenslotte is de journalistiek niet bedoeld als voorlichtingsorgaan van de politie.

Eén op de drie winkeliers doet geen aangifte meer en dat is een kwalijke ontwikkeling binnen onze democratische rechtstaat waar steeds verder bezuinigd wordt op het politieapparaat. Ook columniste Ebru Umar deed aangifte van bedreiging via Twitter en spuwde later haar gal bij Metro in een column. Of de politie zich hierdoor persoonlijk aangesproken moet voelen, is aan de politie zelf.

De voorlichter van de politie

Wat de afdeling communicatie van de politie miste was vooral het complete perspectief van de cijfers van de Rekenkamer en de beeldvorming van de burger. Als we gemakshalve er van uitgaan dat er 1 miljoen aanmeldingen per jaar worden gedaan en er dan 5 tot 600 gevallen niet goed aflopen, dan is dat zeer te betreuren. Iedereen moet op een goede manier aangifte kunnen doen. De politie bestrijdt dat er structureel fouten worden gemaakt. (500 is 0.05% van de totale aangiften per jaar)

In het totaal van de genoemde 5% wordt volgens de voorlichter de gehele strafketen genomen, dus politie, OM en rechtbank, terwijl de uitzending alleen gaat over de aangifteafhandeling bij de politie, tenminste, zo komt de uitzending wel over.

Nuance en prioritering

Bijna 100 procent van alle aangevers van inbraken zijn binnen 14 dagen teruggemeld. Op dit punt hebben we een belangrijke kwaliteitsslag in dienst- verlening gemaakt. (mr. O.R. Dros Politiechef Noord-Nederland)

Alleen in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) werden vorig jaar (2013) 73.283 aangiften gedaan. Landelijk was er een oplossingspercentage van 34% bij overval aangiftes, de zogenaamde High Impact Crimes (HIC’s).

In het cijfer 1 miljoen zitten bijvoorbeeld ook de aangiftes van fietsen die zijn gestolen zonder daderprofiel, of de aangifte via internet zonder juiste informatie etc.

High impact crimes (HIC)

Delicten met grote impact op slachtoffers Doel 2013 Jaar 2013
Aantal HIC misdrijven, verdeeld: ≤16355 16.078
–          aantal geweldmisdrijven ≤ 9.786 9.121
–          aantal woninginbraken ≤ 6.219 6.683
–          aantal straatroven ≤ 244 174
–          aantal overvallen ≤ 103 100
HIC verdachtenratio, verdeeld: 36 44
–          geweldsmisdrijven 58 67
–          woninginbraken 7 11
–          straatroven 35 55
–          overvallen 44 108
Ophelderingspercentage overvallen 36% 49%

Prioritering

Niet alle 1 miljoen aangiftes kunnen uitgerechercheerd worden. Daarom moet er geprioriteerd worden. Zo hebben delicten met een hoge impact op het slachtoffer – zoals inbraken, overvallen en straatroven- altijd voorrang. De prioriteiten worden vastgesteld door het Openbaar Ministerie en het lokale gezag. Zo kan een burgemeester extra aandacht vragen voor een lokaal probleem zoals zakkenrollerij.

De ontmoediging om aangifte te doen zou incidenteel zijn en uiterst betreurenswaardig.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 + 25 =