Gemeenteraad Groningen wil niet verantwoordelijk zijn voor faillissement van MartiniPlaza

De toekomst van MartiniPlaza is gered.  Na het raadsvoorstel van B&W voelen veel partijen zich in het nauw gedreven of voor een voldongen feit geplaatst. Volgens het voorstel is het nu kiezen voor onderhoud van 6,6 miljoen of de rekening dragen van het faillissement.

MartiniPlaza (foto: Mike Tomale)

De raad vraagt zich o.a. af waarom het onderzoek niet dieper ingaat op de interne organisatie of waarom MartiniPlaza in al die jaren nog geen ‘spek op de botten heeft gekregen’ om de begroting van de exploitatie én het onderhoud sluitend te krijgen.

De heer Bolle van het CDA geeft aan dat de lening van 13,4 miljoen sowieso al door de Gemeente wordt betaald omdat MartiniPlaza ieder jaar subsidie ontvangt. In het voorstel is bijvoorbeeld de verkoop van MartiniPlaza ook niet meegenomen. Student en Stad vindt dat het college de kop in het zand steekt en wijst naar de boekhouder.

Mevrouw Chakor van GroenLinks vraagt zich af waarom de gemeente, als 50 % aandeelhouder, geen goede controle heeft gevoerd. D66 geeft aan dat de raad geen blanco cheque aan MartiniPlaza geeft maar een keuze maakt, tenslotte is “de gemeente geen pinautomaat” (uitspraak van voormalig wethouder Dig Istha).

Wethouder Joost van Keulen geeft namens het college aan dat helemaal geen onderzoek doen heel onverstandig is. Verduurzaming zal zeker meegenomen worden in het komende onderzoek. De exploitatie was sluitend, alleen door de crisis waren er geen reserveringsmogelijkheid meer. Onderzoek zal plaatsvinden naar het functioneren in de volle breedte. Opknippen van het geld in twee delen wordt afgeraden want eind oktober staat men weer voor dezelfde vraag.

Na deze geldronde gaat er geen extra subsidie meer naar onderhoud voor de komende vijf jaar, voorlopig wel ieder jaar nog subsidie voor de exploitatie. ‘Garantie is alleen voor stofzuigers en niet voor bedrijven’ Aldus Joost van Keulen.

Het raadsvoorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen omdat de politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen niet verantwoordelijk willen zijn voor het faillissement van MartiniPlaza.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 + 11 =