Afhandeling aangifte politie Noord-Nederland

Afgelopen maart zond Nederland 2 het programma ‘Altijd Wat’ (NCRV) uit. Deze specifieke aflevering ging over de afhandeling van aangiftes bij de politie. In deze uitzending kwam de politie niet zo netjes naar voren. Slechts 5% van de aangiften leidt daadwerkelijk tot een veroordeling. Dit gegeven leidt weer tot frustraties bij gedupeerden van geweldsmisdrijven of welke vormen van strafbare feiten dan ook.

politie-7Landelijk verdwijnen er ca. 50.000 aangiften achter de balie van politiebureaus. De gebruikte methodiek van het ‘plat lullen’ wordt beschreven in de brief van een klokkenluider.

Maar dit is niet de eerste keer dat aandacht wordt besteed aan aangifteafhandeling bij de Nederlandse politie. In mei 2013 verscheen op de website The Right Trace ook een uitgebreid onderzoek. Men constateerde dat de periode waarin het cijfermateriaal werd aangeleverd door de verschillende korpsen – door middel van een WOB verzoek – tot het maximale werd gerekt (3x 4 weken).

Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat hun aangifte snel en adequaat wordt opgepakt en hierover worden geïnformeerd

Deze tabel komt uit het onderzoek van The Right Place (oude indeling politiekorpsen). Als we de cijfers zo zien lijkt het alsof er niet al teveel zaken blijven liggen en dat het meeste netjes wordt weggewerkt. Toch spreekt de uitzending Altijd Wat dit tegen. Ook in het onderzoek komt niet naar voren hoeveel zaken daadwerkelijk worden afgewezen en dus niet eens op de stapel komen.

Groningen Aangiften Plankzaken (werkvoorraad)
2010 30594 10
2011 30065 85
Meetmoment 1-12-2012 368

Toch houdt het korps zo nu en dan een plankzakendag om alle achterstallige plankzaken weg te werken. Klaarblijkelijk past het niet in hun dagelijkse routine om deze zaken bij te houden.

Ook de Groninger Krant werd nieuwsgierig naar deze cijfers en constateringen en nam contact op met de politie. In eerste instantie stuurden we een vriendelijke mail waarin we om een reactie vroegen naar aanleiding van de uitzending ‘Altijd Wat’. Prompt een dag later werden we gebeld door een communicatiemedewerker van de politie die ons vriendelijk te woord stond. Volgens de communicatiemedewerker klopten de cijfers niet en werd er een verkeerd beeld geschetst door het betreffende programma.

Waarop wij dus aanboden om de politie de kans te geven wél de juiste cijfers openbaar te maken. Bewijs maar het tegendeel. Het hoeft dan niet op landelijk niveau, maar alleen cijfers voor de provincie Groningen. Aangezien wij geen gedrukte pers hebben en slechts een regionaal internet nieuwsmedium zijn was het niet interessant genoeg voor de politie ons een interview te gunnen met de korpschef van de regio Noord-Nederland, de heer Oscar Dros. Een quote zou ons misschien nog wel gegund worden. Dat was op 14 maart jongstleden.

Aangifte digitaal

Tegenwoordig is aangifte doen bij de politiebalie deels overbodig aan het worden. Een gestolen auto geef je nu net zo handig via internet door. Ook voor ondernemers is er al een digitale optie.

Minister Ivo Opstelten schreef op 22 mei een brief aan de Tweede Kamer waarin hij stelt: “Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat hun aangifte snel en adequaat wordt opgepakt en hierover worden geïnformeerd.”

Hoe valt dit te rijmen met de ‘werkelijkheid’ die geschetst wordt door ‘Altijd Wat’ ? Zijn daadwerkelijk bezuinigingen en veranderingen bij de politie de oorzaak van de behaalde cijfers die ‘Altijd Wat’ schetst of zijn er toch ook nog andere, onderbelichte oorzaken? Valt er misschien nog enige nuance aan te brengen in de uitleg die Ivo Opstelten doet in zijn brief aan de Tweede Kamer?

Wordt vervolgd…

 

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
8 + 13 =