Voorlopige exit poll EU-verkiezingen

Het zit er op, de druk is van de ketel, voor zover er sprake was van druk, was want zo goed als 2/3 van Nederland besloot simpelweg niet naar de stembus te gaan en dus geen gebruik te maken van hun grondwettelijk recht. Nu kunnen we gaan discussiëren of dit een goede, democratische ontwikkeling is die er voor moet zorgen dat politici zich achter de oren krabben, maar ik ben bang dat het ook niet meer dan dat zal zijn.

foto: screenprint Groningen - GeenStijl
foto: screenprint Groningen – GeenStijl

Meest logische verklaring voor de lage opkomst bij de Europese verkiezingen is het negatieve EU sentiment en het feit dat het voor velen een’ ver-van-mijn-bed-show’ is. Maar als we ons gaan afvragen of niet-stemmers zichzelf en de rest van Nederland te kort doen door niet te stemmen, kunnen we ons tevens afvragen waar specifiek de democratische legitimatie voor de EU is.

Vijf jaar gelden was de opkomst bij de Europese Verkiezingen ongeveer gelijk, alleen toen won de PVV. Nu is het harde Eurokritische geluid minder populair volgens Xander van der Wulp (NOS) . Partij voor de Dieren en 50-plus wisten zich een zetel te bemachtigen in het Europese Parlement volgens deze voorlopige exitpoll.

Grote winnaar van het deel van Nederland wat wél ging stemmen is D66. 15,6 procent van de stemmen. Pechtold noemde het zelfs: ”Nederland kiest overtuigend voor de Europese Unie”.

Nederland kiest overtuigend voor de Europese Unie

Over foute uitspraken gesproken. Deze avond was een grote tegenvaller voor de PVV, Geert Wilders en zijn aanhang. Aangezien het grootste gedeelte van de PVV-kiezers het niet de moeite vond om te gaan stemmen, kost de partij dit waarschijnlijk 2 zetels in Brussel. Het verlies van de PVV werd zelfs nieuws in het buitenland. “Nederlaag voor rechtse populisten in Nederland”.

Bij GeenStijl was men bang dat er mogelijk gesjoemeld zou kunnen worden met het cijfermateriaal wat er maar ligt te wachten tot zondag als de officiële Europese cijfers naar buiten komen. De definitieve uitslag van de Europese verkiezing mag pas aanstaande zondag bekend gemaakt worden als heel Europa de kans heeft gehad om te stemmen. GeenStijl richtte een eigen liveblog ‘GeenPeil’ op en stuurde ca. 2000 vrijwilligers op pad om het tellen van de stemmen te bewaken en dezelfde avond nog de uitslagen door te geven. Met als resultaat dit prachtige overzicht.

Ook de NOS en Nieuwsuur besteedden gisteravond uitzendtijd aan de verkiezingen en de voorlopige uitslag. Stemmen we voor of tegen de EU was de titel bij de NOS, maar daar hadden ze – achteraf bekeken – beter van kunnen maken: “ Gaan we deze keer wel of niet stemmen?”

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Voorlopige exit poll EU-verkiezingen”

  1. Wat mij opviel is dat precies hetzelfde percentage wat tegen de Europese grondwet dus de Euro was, niet gestemd heeft. Democratie binnen de EU, laat me niet lachen, we hebben aan de portemonnee dus aan den lijve ondervonden hoe democratisch de EU is. Overigens heb ik wel gestemd. Anti EU overigens, maar met gemengde gevoelens. Hopende tegen beter weten in. Of de rest verstandiger was, ik was ook tegen de Europese grondwet, weet ik niet. Misschien ben ik degene die nog in sprookjes gelooft. Of wil geloven. Een zinloos optimisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 − 3 =