Grand Theatre Groningen

Veel Groningers weten dat er op de Grote Markt in Groningen het Grand Theatre staat. Zoiets als de Stadsschouwburg, MartiniPlaza en Oosterpoort, maar dan toch even anders. Er worden concerten en theatervoorstellingen gegeven. De grote commerciële producties zijn hier niet te vinden, wel de scherpe, prikkelende en onderscheidende voorstellingen van bijvoorbeeld beginnende theatermakers.

grandtheaterHistorie

Het oorspronkelijke Grand Theatre werd in 1929 gebouwd als bioscoop. Het pand werd ontworpen door de Duits-Engelse architect G. Saville (1881-1973) in een bouwstijl met elementen van de art deco en de Amsterdamse School. Met name de voorgevel is een van de weinige voorbeelden van art deco in Groningen”.(bron: Wikipedia)

Tot 1929 bestond het gebouw uit twee panden waarin o.a. een hotel gevestigd was. Tijdens een grote verbouwing in ’95 werd het pand uitgebreid met een repetitiestudio op het dak. Ook werden de fundamenten en constructie van het gebouw versterkt. De verbouwing van 1,23 miljoen euro is voor een deel door de gemeente Groningen gesubsidieerd.

Het pand heeft 2 zalen en kan max. 600 bezoekers herbergen. Op de benedenverdieping is de grootste zaal (250 zitplaatsen) waar door middel van een flexibel podium allerlei voorstellingen kunnen worden opgevoerd. Op de tweede verdieping een iets kleinere, intiemere zaal (125 zitplaatsen) met bruggen waardoor er makkelijk gemonteerd kan worden. De studio bovenin het gebouw is bij uitstek geschikt voor repetities, soms worden er kleine voorstellingen gegeven.

Het pand is geen eigendom van de gemeente Groningen maar van een beheersstichting die het verhuurt aan de exploitatiestichting Grand Theatre. Eind jaren zeventig, toen de bioscoopfunctie was gestopt en het pand leeg was komen te staan was er een Tilburgse projectontwikkelaar die belangstelling had om het pand te kopen en er appartementen van te maken. Toen hij erachter kwam dat de Rijksmonumentale voorgevel niet aangepast mocht worden hield hij er mee op.

Veel internationaal bekende theatermakers en choreografen, zoals de huidige artistiek leiders van het NNT, van Club Guy & Roni en van Het Houten Huis hebben hun eerste stappen in dit theater gemaakt als jong talent. Grand Theatre Groningen faciliteert nog steeds de ontwikkeling van jonge makers door talentbegeleiding en eigen producties, alleen door veranderd Rijksbeleid, is dit beperkter mogelijk.

GrandTheatre-1Wensen

Het Grand heeft wel nog enkele wensen ter verbetering van het pand op haar lijstje staan. Zo is het op dit moment niet mogelijk om meerdere voorstellingen tegelijk te presenteren. Dit daar er onderlinge geluidoverlast bestaat.Ook wil het theater graag 4 meter ruimte op de stoep om het pand toegankelijker en opener te maken voor een groter publiek. Nu is de gevel vrij dicht en weinig aantrekkelijk voor nieuw publiek. De publieksruimte is in oppervlakte sinds 2013 te beperkt om het grotere publiek dat het theater bezoekt – door een uitbreiding van de stoelen – te verwelkomen. En zodoende ook de kwaliteit van de horeca en de eigen inkomsten te kunnen vergroten.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 × 14 =