Paul Witteman gaat donderdag hoogstwaarschijnlijk niet stemmen

Gisteravond, voorgaand aan het EU-debat(je) bij Pauw en Witteman, gaf de heer Witteman aan niet te gaan stemmen bij de EU-verkiezingen, net als één van zijn tafelgenoten. De EU-debatleden van de avond waren Emile Roemer (SP)en Alexander Pechtold (D66). Deze laatste zag je meteen witheet wegtrekken om daarna fel van leer te trekken.

foto: VARA - NPO
foto: VARA – NPO

Paul Witteman was van mening dat door niet te stemmen in onze democratische rechtstaat een signaal wordt afgegeven. Zoals het er nu aan toe gaat vindt hij het niet meer de moeite om te gaan stemmen. Ook het stuk wat hij schreef in de VARAgids, dat Nederland allemaal tweederangs politici – Dennis de Jong (SP) en Sofie in’t Veld (D66) – naar de EU stuurt die niemand kent – viel helemaal verkeerd bij Pechtold.

‘Thuisblijven helpt niet’, zegt Roemer, ‘SP stemmen wel’. Volgens mij is dat een stelling die in dit geval niet meer helemaal opgaat, zeker niet in het geval van de EU, aangezien deze organisatie gewoon verder gaat met of zonder uw stem. 26 Nederlandse politici op 766, daar maak je geen verschil meer, ongeacht of er wel, niet of blanco wordt gestemd.

Volgens Pechtold ‘blijven we hangen in abstractheden’. Die dooddoener had ik nog niet gehoord, weer een loos argument. Volgens hem is speculeren over de economische- en monetaire unie onverstandig. 

We moeten niet terugkijken maar vooruitkijken

‘We moeten niet terugkijken maar vooruitkijken’ en daarmee gaat Pechtold voorbij aan het meest wezenlijk in de EU-discussie, namelijk de democratische legitimatie die totaal ontbreekt.

Op de vraag van Witteman wat het voordeel dan is van blanco stemmen, gaf Pechtold geen antwoord. De uitleg van het NRC (de ‘factcheckers’) is als volgt:

“Een getal, daar moeten de blanco stemmers het mee doen”, “symbolische waard” (bron: NRC)

“Bij een referendum heeft een blanco stem wel een duidelijke invloed op de uitslag. Aan de meeste referenda wordt als eis voor de verbindendheid namelijk gesteld dat een bepaald opkomstpercentage wordt behaald, vaak de helft van de laatste verkiezingen. In dit geval tellen de blanco (en andere ongeldige stemmen) wel mee voor de verbindendheid van het referendum, maar niet voor de uitslag”. (bron: wikipedia)

Zolang er geen vakje ‘blanco’ op het stemformulier staat is het dus nutteloos bij verkiezingen en niet-stemmen bij een referenda zou dus heel onverstandig zijn. Onzin natuurlijk, want we hebben geen correctief referendum in Nederland, slechts een raadgevend.

Los van het feit dat het geen nut heeft, ben ik er toch nog steeds voor om te gaan stemmen. Je weet wel, het recht om etc. Vergeet ook niet vanavond om 20:25 het NOS-debat op Ned 2 te kijken waar veel politici voor hebben bedankt.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 + 19 =