‘Koers Inclusief’

Dinsdagmiddag om 15:00 werd in de Hattricks Pub in de Euroborg het boekje ‘Koers Inclusief’ uitgerekt aan de nieuwe wethouder van Sport, die niet aanwezig kon zijn. Paul de Rook was te druk met het nieuwe coalitieakkoord. Wel waren Anne Kuik (CDA) en Erica van Lente(PvdA) aanwezig.

FC-Groningen_boekje-1De gemeentesecretaris, Peter Teesink, kon door omstandigheden ook niet aanwezig zijn. Hij werd met verve vervangen door Henriette van Essen. Zij legde uit aan het publiek dat de gemeente Groningen wel eens de neiging heeft om mensen in hokjes te drukken en als objecten zien in plaats van individuen. Andersom zien mensen de gemeente vaak als een ivoren toren.

FC-Groningen_boekje-3Marieke
Het boekje Koers inclusief is een bundel verhalen van Marieke en gaat over Marieke, maar is in principe op iedereen van toepassing. Marieke heeft een handicap en rijdt in een rolstoel, Ze vertelt kort over een verhaal: ‘Experiment Groen’ waarbij de groene kleuren van haar driewieler er uiteindelijk voor zorgden dat ze geaccepteerd werd in het Oosterpark, toen het voetbalstadion er nog stond. “Overal is biodiversiteit, behalve bij mensen” zegt Marieke in haar speech.

Hans Nijland en FC Groningen
Hans Nijland, directeur van FC Groningen, is blij met de grote opkomst en kan het niet laten nog even de 3:0 overwinning op AZ aan te halen. Omdat veel van de aanwezige gehandicapte jongeren mede door FC Groningen en Stichting Kids United voetballen, en verzot zijn op de club en zijn spelers, resulteert dit natuurlijk in luid applaus.

FC-Groningen_boekje-2Maar FC Groningen doet zoveel meer, legt Hand Nijland uit. Zo zijn ze bijvoorbeeld in Hoogezand-Sappemeer betrokken in de wijk Gorecht om de mensen te activeren en te stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en hun omgeving. Er is een Cruijff Court geplaatst die mensen zelf hebben betaald door bijvoorbeeld koek te verkopen, deur aan de deur. Dit project wordt samen uitgevoerd met de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Lefier.

FC Groningen heeft een stichting opgericht, de Stichting FC Groningen in de Maatschappij waarvan Max van den Berg (CDK) voorzitter is en de ambassadeur van de stichting is niemand minder dan Arjen Robben. De stichting is ondertussen actief in meer dan 30 maatschappelijke projecten.

“Wij zijn een volksclub” zegt Nijland, dus moeten we weten wat er leeft in de samenleving. Misschien verdienen de spelers van FC een goed salaris maar ze zijn er ook altijd als ze er moeten zijn, ook voor maatschappelijke projecten. Aldus Hans Nijland

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 + 25 =