Interview met Gerjan Kelder, kandidaat Europarlementariër

Als het aan Gerjan Kelder ligt, dan komt de Partij voor de Dieren dit jaar voor het eerst in het Europese parlement. In de landelijke peilingen staat de partij op 4 zetels wat 1 zetel zou kunnen betekenen in het Europees parlement, de vooruitzichten zijn dus gunstig.

gerjanDe Partij voor de Dieren kan gezien worden als een Eurokritische partij. De landbouwsubsidies die volgens de partij ook indirect zorgen voor veel dierenleed moeten per direct worden afgeschaft. Bovendien scheelt dit ook nog eens 55 miljard op jaarbasis. Stoppen hoeft niet in één keer maar kan geleidelijk aan worden afgebouwd. De vrije markt in de voedselindustrie is in ieder geval een schijnvertoning. Onderdrukking, uitbuiting en landroof, en dan trots zijn dat Nederland op de tweede plaats staat in de wereld op het gebied van voedselexport.

Dankzij de EU is misschien het transport van dieren makkelijker geworden binnen Europa maar er wordt niets gedaan aan het leed van de dieren tijdens deze transporten. Waarom moeten onze beste varkens onder erbarmelijke omstandigheden naar Italië gebracht worden? Om later als Parmaham terug te komen naar Nederland? ‘Je reinste kolder’ noemt Gerjan het.

Wat Gerjan betreft moet in Brussel alles anders, het is één groot geldverslindend circus. Er zou veel minder geld naar Brussel moeten omdat we uiteindelijk steeds weer naar Brussel moeten om daar door middel van lobby een deel van ons geld terug te halen. Ook moet er wat meer worden gedaan om de energietransitie mogelijk te maken. In Duitsland subsidieert de overheid – tegen de regels van de EU in – de windmolenparken, Nederland moet eens wat meer durf gaan tonen.

Groen Gas is volgens Gerjan één van de oplossing voor het gasprobleem in onze regio, mits de grondstoffen hiervoor van duurzame bronnen komen. Zoals afval van Attero of de Suikerunie. Partij voor de Dieren is niet voor biogas afkomstig uit de vee-industrie, dat zou een legitimatie betekenen voor deze industrie.

Stoppen met de gaswinning en meer biovergisters. Zelfs auto’s laten rijden op waterstof is al een mogelijkheid om het gebruik van fossiele energiebronnen terug te dringen en het stoot nagenoeg geen CO2 uit. Maar omdat er zo goed als niets aan valt te verdienen worden dit soort plannen meteen van tafel geveegd.

We moeten eens ophouden met alleen maar te denken in geld. Het is belangrijk dat we gaan opgekomen voor de waarden en normen van zowel dier als mens en natuur. Een gezonde leefomgeving moet belangrijk worden. Grondstoffen zijn niet oneindig, duurzame alternatieven zijn echt noodzakelijk. Of dit nu windmolens zijn, zonnepanelen of biovergisters, het besef is op dit moment belangrijker dan het feit of het wel of niet rendabel is.

“Kip, het meest veelzijdige stukje vlees” is simpelweg een marketingcampagne die mede mogelijk gemaakt wordt met EU-geld en er voor zorgt dat plofkippen of mega kippenfarms kunnen bestaan in Europa. ‘Te gek voor woorden’.

Wat betreft de zichtbaarheid van de partij tijdens deze EU-campagne zegt Gerjan dat er wel degelijk campagne wordt gevoerd maar dat het aantal debatten wat georganiseerd wordt veel minder is dan tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen of de Tweede Kamerverkiezing. Er wordt in het land veel geflyerd door de partij en er worden ludieke acties gevoerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 − 15 =