10de lustrum Gyas

Op 12 mei 1964 werd een nieuwe roeivereniging opgericht in Groningen. De Algemene Groninger Studenten Roeivereniging (A.G.S.R.) Gyas werd geboren en wordt vandaag alweer 50 jaar.

“Gyas is het samen roeien, samen trots zijn, samen bier drinken en samen betrokken zijn”. Aldus Tim van de Vendel.

Gyas-1Gyas-3Gyas-4Het begon ooit met een zelfgebouwd ‘Bootenhuysch’ en een Cie400 (commissie 400) die het mandaat kreeg van de vereniging om te zorgen voor 400 leden. Dat zijn er ondertussen meer dan 1000 geworden (meer dan 400 aanmelding tijdens de KEI-week) en de vereniging heeft zelfs een ledenstop, simpelweg omdat er niet genoeg boten zijn om alle leden te laten roeien.

Wat veel mensen misschien niet weten is dat Gyas niet alleen een roeivereniging is maar ook een échte studentenvereniging waar geen onderscheid wordt gemaakt. Het maakt dus niet uit of je HBO-student bent of universitair. Ook heeft de baan van je ouders geen invloed op de functies van de studenten binnen de vereniging. Een studentenvereniging dus met een open karakter.

Gyas is qua wedstrijdresultaten de beste roeivereniging van de twee die we hebben in de stad Groningen. Er zitten zelfs 3 roeiers in de nationale selectie die mee zullen doen aan de Derde World Cup in Luzern.

Wel is er een interne diës receptie, een feestje voor ‘Gyanen’ en Oud-Gyas leden, gevolgd door een ALV waar een feestelijke rede gehouden zal worden door een van de oprichters en eerste praeses, Theo Rijnten.

Om de kosten te drukken doen de studenten het onderhoud aan de boten zelf. Dat wil zeggen dat binnen de vereniging de ambachtelijke kennis van student op student wordt overgedragen. Zodoende heeft de vereniging dit jaar voor een ton aan nieuwe boten kunnen aanschaffen.

Vanwege het wedstrijdseizoen zal er dan ook geen groots feest gevierd worden op 12 mei, maar op 9 juli a.s. wordt er een open dag gehouden zodat iedereen uit de buurt kan komen kijken bij de vereniging.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
40 ⁄ 20 =