Hospitality & Style Award

De ‘Best of the Best’ in gastvrijheid, stijl in bar, restaurant en hotel waren afgelopen 10 maart aanwezig op de Hospitality & Style Awards in Hotel Okura Amsterdam, waar negen toonaangevende horecazaken, dé horecaondernemer van het jaar en de allerbeste bartender van 2013 de fel begeerde award in ontvangst mochten nemen.

De genomineerden worden door een professionele jury beoordeeld op originaliteit, creativiteit en innovatief gehalte. De vertaling van het concept in het interieur design is ook een beoordelingscriterium.

“Alle genomineerden stonden in 2013 met een publicatie in VENUEZ, dat samen met Horeca Entree en Proost opging in ENTREE Magazine. Het nieuwe magazine werd op spectaculaire wijze gelanceerd tijdens de avond.”

Naar aanleiding van de kandidaten uit de provincie Groningen, die dit keer jammer genoeg niet in de prijzen vielen, leek het ons toch informatief om ook de genomineerden in het spotlicht te plaatsen. We sommen de horecagelegenheden uit Groningen even voor u op.

mofongo (2)mofongo (1)Restaurant Mr. Mofongo was genomineerd in de categorie ‘Best Hospitality Concept 2013’

Bij Mr. Mofongo in Groningen werd het concept wat dit grand café en restaurant zo enorm populair maakt in 2004 ingebracht door horeca ondernemer en onderwaterfotograaf Patrick Beijk. Tijden één van zijn reizen door de Caribbean raakte Patrick geïntrigeerd door de prachtige reisverhalen van de charismatische Mr. Mofongo die hij tijdens een boottocht leerde kennen.

Deze verhalen vormden de basis en inspiratie voor het toen vooruitstrevende en vernieuwend concept en werd in 2005 in het pand, pal naast de Universiteit Groningen, geïntroduceerd. Vier etages laagdrempelige gezelligheid waar klanten terecht kunnen. Niet alleen voor betaalbare en spannende culinaire hoogstandjes maar ook voor borrels, bedrijfsuitjes en evenementen op maat.

Van verse pasta tot springbok, lama, kangoeroe of krokodil, in de innovatieve keuken worden onder andere door middel van slow-cooking de meest fantasierijke gerechten smakelijk klaargemaakt die aansluiten bij het thema wereldreizen en Mr. Mofongo. De geur van grill en barbecue bepalen voor een deel de zomerse ambiance. Tijdens het diner worden er soms gratis experimentele hapjes en likeurtjes weggegeven als try-out.

Het restaurant van Mr. Mofongo is tevens een horeca leerbedrijf en biedt culinaire, creatieve leerlingen voldoende perspectief om zich culinair uit te leven en te ontplooien als allround koks. De basis van de menukaart is voor tachtig procent gevuld met gerechten afkomstig uit reislocaties waar Mr. Mofongo over heeft verteld. Van Maleisië tot de Sfinx van Gizeh en van Niagara Falls tot Cuba. Daarnaast is twintig procent van de kaart sidekick, en dat maakt het concept, samen met de entourage compleet.

Vorig jaar juni werd het naastgelegen pand gekocht en werd een heuse destilleerderij opgezet, compleet met cocktail bar, acht meter hoge likeurkast en een robotarm die de bartenders ondersteund. Naast de welbekende mojitos is er een keur aan whiskey, wodka en gin, inpandig gestookt, gedistilleerd en geserveerd bij Mr. Mofongo, Chaplin’s en Dog’s Bollocks. Laatste twee etablissementen zijn ook onderdeel van de Crazy holding B.v.

prinsenhof (1)prinsenhof (2)De Prinsenhof werd genomineerd voor de ‘Best Hotel Concept 2013’

De Prinsenhof uit Groningen is gevestigd in een historisch pand uit de 15e eeuw dat o.a. ooit heeft toebehoord aan de religieuze groepering, de Gebroeders des Gemeenen Levens , en later aan RTV Noord die vanuit het monumentale pand uitzendingen verzorgden. Tijdens de verbouwing heeft men veel van de historische aspecten intact gelaten, zoals het gotische spitsboogvenster en de wijdingskruizen op de muren van het Grand Café.

Nadat onze Koning en Koningin in mei 2013 overnacht hadden in het hotel werd het hotel genomineerd voor Best Hotel Concept 2013. Het koninklijk echtpaar gaf aan dat het hotel zeer gewaardeerd werd voor zijn rustgevende omgeving en de discrete manier waarop men met gasten omgaat.

Ook al is het hotel nog niet ontdekt door het grote publiek, toch liegen de scores en reviews bij sites als Booking.com er niet om. Bij Tripadvisor (Travelers Choice Award) verdiende De Prinsenhof als nieuwe deelnemer een vierde plaats in de top 25 hotels van Nederland.

“Het doel van dit hotel is het de gasten naar de zin te maken door ze voor honderd procent te begeleiden ”zegt hotelmanager Mariska Smit. De hotelkamers zijn trouwens inclusief gratis minibar. Het hotel is zeker niet voor iedereen, het ademt een chique sfeer uit waarbij exclusiviteit en finesse de boventoon voeren. Vanuit de Tuinkamer, die te boeken is voor bijzondere bijeenkomsten, kijken de gasten uit over de prachtige Prinsentuin met het theekoepeltje, dat binnenkort weer geopend wordt. Vanuit de Prinsenzaal is er een prachtig uitzicht over het Martinikerkhof.

In het Grand café en het Restaurant Alacarte serveert men een gemengde kaart en werkt men uitsluitend met verse producten. Het is niet goedkoop, maar kwaliteit mag ook wat kosten. Dineren in de unieke entourage van de oude fraterkerk, de rust en gastvrijheid zijn het zeker waard.

Leuk detail is dat de keuken beschikt over een eigen patisserie en chocolaterie waar ze hun eigen gebak en bonbons maken. De keldergewelven van het pand worden gebruikt voor borrels, receptie of feesten.

Het hotel is ook voor bruiloften te boeken. Dit kan met een gecombineerd arrangement in de buitenresidentie van Prinsenhof Groningen, De Plaats Melkema in Huizinge.

uurwerker (2)uurwerker (4)Café Restaurant De Uurwerker werd genomineerd voor de ‘Dare Davil ‘Award 2013.

Café restaurant De Uurwerker ligt midden in het bruisende hart van het Groningse studenten – en uitgaanswereldje. Een laagdrempelig en gezellig café waar naast koffie ook gegeten kan worden. Natuurlijk met prijzen aangepast aan de kleine studentenbeurs. Een biertje gaat hier bijvoorbeeld over de bar voor 2 euro, maar daar moet je hem wel zelf voor komen ophalen vertel bedrijfsleider Kiliaan Klarenbeek enthousiast.

De bedrijfsleider legt uit dat het concept bedacht is door ontwerper Ronald Hooft. Gekozen is voor een studentikoze industriële look. Het café opende afgelopen zomer de deuren en blijkt steeds meer een succes te zijn. De studenten weten intussen hun weg te vinden naar de 550 vierkante meter gezelligheid waar je ook overdag terecht kunt om in alle rust te studeren. Supersnel internet is natuurlijk aanwezig zodat je rustig met je laptop of tablet je werk kunt doen.

In de Uurwerkeer kan ontbijt, lunch en diner genuttigd worden. Het duurste gerecht op de kaart is nog geen tien euro. Van Kwekkeboom met witbrood tot een luxe salade met gekarameliseerde appeltjes kunt u terecht in het ruime restaurant. Pizza’s uit eigen houtoven in Groningen zijn verkrijgbaar vanaf 5 euro. De kaart is simpel, mediterraans geïnspireerd, en volstaat voor de behoefte van de hongerige student.

Op vrijdag en zaterdag verander de Uurwerker in een heuse Groningse uitgaansgelegenheid, compleet met DJ. In het lounge gedeelte van het café, kan men relaxen in één van de ruime Chesterfield bankstellen en in de zomer is er voldoende plaats op het ruime terras.

Artikel geplaatst in Horeca Noord, 20ste jaargang nummer 2 2013 (pag. 18)

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 − 20 =