De EU verkiezingen

 Zo heftig als de laatste landelijke -gemeenteraadsverkiezingen zijn gevoerd, zo rustig en haast onzichtbaar verloopt de campagne voor de Europese Verkiezingen. Voor mijn werk heb ik intussen één interview gescoord waar ik, ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen, wel iedere dag een interview kan doen. En we hebben nog drie weken tot 22 mei, dus misschien denken politieke partijen en EU-campagneteams: ‘niet te vroeg pieken’ en begint de EU-campagne alsnog in alle hevigheid.

EU-verkiezingenMedia

In het nieuws en de actualiteitenprogramma’s wordt relatief minder aandacht besteed aan de ontwikkeling van de EU, zowel landelijk als lokaal. De ‘verkiezingspoppenkast’ is er niet echt bij. Hoe komt dat toch? Als we er vanuit gaan dat de Publieke Omroep de uitkomst van de verkiezingen deels kan beïnvloeden, waarom dan nu niet? Ik heb tot nu toe twee keer een debat gezien op Nieuwsuur en volgende week is er een debat bij de Provincie Groningen, c’est ça. Misschien kijk ik niet genoeg televisie, dat kan natuurlijk ook.

Wat betreft de campagne, als ik op de borden kijk die langs de weg staan kunnen we concluderen dat van de 19 posters er 10 zijn die al in het Europees Parlement zitten en er 9 nieuwkomers zijn.

Een opsomming:

In het Euro Parlement sentiment Nieuwkomers sentiment
 • CDA
 • PVV
 • PvdA
 • VVD
 • D66
 • GroenLinks
 • SP
 • ChristenUnie
 • 50Plus
 • Artikel 50
 • Pro
 • Contra
 • Pro
 • Pro
 • Pro
 • Pro
 • Contra
 • Pro
 • Pro
 • contra
 • IQ, de Rechten-Plichten-Partij
 • Piratenpartij
 • De Groenen
 • Anti EU(ro) Partij
 • Liberaal Democratische Partij
 • JEZUS LEEFT
 • Ikkiesvooreerlijk.eu
 • Partij voor de Dieren
 • Aandacht en eenvoud
 • Contra
 • kritisch
 • Pro
 • Contra
 • Pro
 • Contra
 • Pro
 • kritisch
 • Pro

In het overzicht heb ik slechts één partij gedefinieerd als zijnde echt kritisch, en dat is de Partij voor de Dieren, de rest van het deelnemersveld is voor of tegen. Partijen de voor (pro) zijn, hebben ook kritische kanttekeningen. Toch is de verdeling tussen pro en contra/kritisch zo goed als evenredig, 10 pro’s en de rest kritisch of contra. Een redelijk gebalanceerde verdeling voor Nederland.

Als we kijken naar Engeland, die zo nu en dan kritische geluiden laat horen en dreigt om de eurozone te verlaten is de EU een feit. Het is een onomkeerbaar proces geworden waarbij we alle hobbels zullen moeten nemen. Het is net als de regering Rutte 2, die wil een deel van Nederland ook niet (meer) aan het roer, toch zitten ze, zoals het nu lijkt, hun termijn gewoon uit.

Sentiment/emoties/onderbuik/cynisme v.s. rationaliteit/pragmatisme en drogredeneringen

Voor sommigen is de EU een ondemocratisch orgaan. Toch zitten de 26 democratisch gekozen vertegenwoordigers van Nederland in het Europees parlement. Dat u er voor kiest om niet te stemmen omdat de EU u in de maag is gesplitst, dat is een keuze. Soms moet men in het leven kiezen uit twee kwaden. Twee ontwikkelingen ( in de EU – uit de EU) waarvan de uitkomst bij beide opties niet gegarandeerd kan worden. De PVV en Artikel 50 kunnen wel uit de EU willen, maar wat is het alternatief wat wordt geboden? Welk perspectief? Precies, gebakken lucht, net als wat de pro-Europese Nederlandse partijen voorspellen. Wat willen 26 Nederlanders in het EP doen op een totaal van 766?

Dan is er natuurlijk onze eigen minister-president die hoopvol overal ‘nee’ tegen roept in Brussel maar in Den Haag weer een ander geluid laat horen. Verwarrend, ook voor Rutte, is de dubbele pet die hij op heeft. Enerzijds de minister-president van dit land en anderzijds politiek leider voor de VVD. Lekker verwarrend voor de burger c.q. kiezers.

Veel voorspellingen in het verleden beoogden dat het huidige kabinet snel zou vallen. Nadat Wilders de stekker uit het vorige kabinet trok zou dit ook snel gebeuren bij dit kabinet. Het tegendeel bleek waar, wishful thinking. Het lijkt er op dat met de EU dezelfde theorie opgaat. Ondanks de ontsnappingsclausule (Verdrag van Lissabon, artikel 50 lid 1) waar de contra’s hopen gebruik van te maken is het aannemelijk dat ook dit lid in de toekomst wordt aangepast om uit elkaar vallen van de unie te voorkomen. Het uit de EU zetten van landen en regeringen die er een potje van maken is tot op heden nog niet aan de orde. Voorbeelden genoeg lijkt me. Intussen 28 EU-landen, 6 landen als kandidaten op weg en 3 potentiële kandidaten.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 ⁄ 5 =