Van afvalwater naar nieuwe grondstoffen

Afvalwater bevat waardevolle grondstoffen. Denk hierbij aan fosfaat, stikstof en cellulose (wc papier). Hoe kun je die grondstoffen terugwinnen en hergebruiken? En zijn hier nieuwe producten van te maken?

veendam_afvalwater-1Samen met MKB bedrijven

De Kamer van Koophandel en de afvalwaterproducenten nodigden daarom MKB bedrijven en ondernemers uit om samen hierover na te denken. De themabijeenkomst ‘Van Afvalwater naar nieuwe Grondstoffen’ werd gisteren in Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam gehouden.

Ongeveer 100 mensen namen deel aan de plenaire vergadering en deden mee aan drie workshops die gingen over:

  • Cellulose
  • Bioplastics
  • Nutriënten

De organisatie Topsector Water hoopt op deze manier nieuwe en innovatieve ideeën te inventariseren die in een later stadium eventueel in aanmerking komen voor een gezamenlijke subsidie (R&D tender) van 1 miljoen euro.

Terugwinnen grondstoffen

Verschillende waterschappen en industrieën streven er naar om grondstoffen terug te winnen. Grondstoffen, zoals fosfaat uit de bodem en cellulose van bomen, raken op. Het is daarom duurzamer om ze terug te winnen en opnieuw te gebruiken.

Doel van de dag is het actief betrekken van bedrijven en ondernemers bij de uitdagingen in de watersector. Waardoor mogelijk nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan.

Pilot

In 2011 werd al een succesvolle pilot geïnitieerd in het provinciehuis van de provincie Drenthe waarbij gebruik werd gemaakt van een gescheiden sanitatie-systeem.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 22 =