Het Stripmuseum in Groningen, een vreemde zaak

Op 20 januari 2014 kwamen de gemeente Groningen (wethouder Dig Istha) en de directeur van het Stripmuseum in Groningen overeen dat het stripmuseum zou verhuizen naar het nieuw te bouwen Groninger Forum (2017).

StripmuseumstripmuseumIn maart 2014 kwam het bericht naar buiten dat de gemeente Groningen het subsidieverzoek onderzoekt wat het museum heeft ingediend om in ieder geval nog een paar jaar op dezelfde locatie aan de Westerhaven te kunnen blijven tot de definitieve verhuizing aan de orde is.

Toen was er op 25 april ineens het bericht dat het Stripmuseum zijn deuren sluit op 1 mei 2014 a.s. wat al weer snel werd gevolgd door het bericht dat het Stripmuseum financieel gered zou zijn.

Een rare ontwikkeling die wel een paar vragen oproept. Zo vraag ik me af wat de gemeente Groningen dacht toen ze onderzochten of het Stripmuseum naar het nieuw te bouwen Groninger Forum zou verhuizen? Was het Stripmuseum al financieel op de rand van afgrond ten tijde van deze besprekingen? Wist wethouder Dig Istha hier van of verzweeg Wolf van Ittersum (voorzitter van het bestuur van Stichting Nederlands Stripmuseum) iets?

Ook rijst de vraag waarom de subsidieaanvraag is afgewezen of niet voldoende was? Zoals we lezen of Focus Groningen heeft de Groninger City Club een bedrag toegekend van maximaal 12.000 euro per jaar. Was dat een onoverkomelijk bedrag voor de gemeente Groningen?

Gelet op de ontwikkeling rondom het Groninger Forum en de positie van de VVD destijds moest er (krampachtig) gezocht worden naar een commerciële partij die invulling gaat geven aan het nieuw te bouwen Groninger Forum. Dat was de enige mogelijkheid om de VVD tevreden te houden. Er zou een kabelbaan gerealiseerd worden. Nu, jaren verder is er nog steeds geen kabelbaan en is de enige commerciële invulling die de gemeente Groningen in al die jaren kon vinden het winkeltje van het Stripmuseum.

Blijkbaar is dit winkeltje niet in staat om het Stripmuseum open te houden aan de Westerhaven, van ‘commerciële invulling’ dus weinig sprake in het nieuw te bouwen Forum. Dit even los van de culturele waarde die het museum wordt toebedeeld.

wordt vervolgd…

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 − 10 =