Culinair met een grote ‘C’

In het Groningse plaatsje Onderdendam hebben twee mensen en hun bedrijf landelijke bekendheid en waardering gekregen. Restaurant ‘In de Molen’ heeft onlangs, op 25 november 2013, een vermelding gekregen in de Michelin-gids bij de bedrijven met één ster. Eigenaar Steven Klein Nijenhuis en zijn vrouw Tanja zijn enorm blij, en vooral trots.
Nog maar amper elf maanden geleden opende het enthousiaste koppel de deuren van hun restaurant in het dorpje Onderdendam, in de historische Hunsingo Molen. Steven werkte als kok een paar kilometer verderop, in Middelstum. Dat de molen op deze manier een grote aanwinst zou worden voor het dorpje Onderdendam en internationaal op de horecakaart zou worden gezet, daar had natuurlijk niemand in het dorp van durven dromen.

IndeMolenOnderdendam is een klein maar pittoresk dorpje wat behoort tot de gemeente Bedum. In de lente en zomer komt er redelijk wat toerisme door het dorp. Te denken valt aan fietsers en wandelaars, maar ook watersporters die tijdens hun vaart door het Boterdiep even aanleggen om een terrasje te pikken bij ‘In de Molen’.

Zeker de moeite waard om eens te bezoeken als u zich wilt onttrekken aan de stadse drukte. Even gezellig onthaasten op het Groningse platteland en genieten van een kopje koffie met gebak, lunch of exclusief diner in Restaurant ‘In de Molen’.

Historie

Vroeger zat in de ‘Hunsingo Molen’ al een restaurantje met slaapvoorziening. Toen Steven hoorde dat het restaurant beschikbaar was voor overname, moest hij er niet lang over nadenken. Na 16 jaar in diverse keukens te hebben gewerkt was nu de tijd gekomen om eigen baas te worden. Op 4 januari 2012 opende de nieuwe ondernemer dan ook de deuren van zijn restaurant in Onderdendam.

De historische molen is eigendom van een stichting die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de molen. De molen is nu een publiekstrekker voor het dorp geworden en biedt plaats aan 25 couverts. Er wordt met twee koks in de keuken gewerkt en drie serveersters in de bediening. Een klein maar druk bedrijf waar eigenaar en chef-kok Steven zijn hele leven van heeft gedroomd.

Al van jongs af droomde Steven ervan een eigen restaurant te hebben, met als kers op de taart een ster van Guide Michelin. Die droom is intussen waarheid geworden. Het harde werken, de creativiteit en doorzettingsvermogen hebben hem gebracht waar hij nu is. Het lijkt er op dat Steven onder een gunstig sterrenbeeld is geboren, want hij presteert het om een goede omzet te draaien en ook nog eens bekend te worden in een tijd waar het allemaal behoorlijk minder gaat.

IndeMolen2Thema’s en wijnen

Ondanks dat het restaurant klein behuisd is zijn de ambities groot. De jonge chef-kok wil zeker geen groter restaurant. Een groter restaurant betekent, in Stevens geval, meteen meer managen en daardoor minder aandacht voor het koken, wat zijn core business is. Graag wil hij minimaal 80% van zijn tijd bezig zijn met koken en gerechten samenstellen voor zijn gasten.

In de Molen is ook leerbedrijf voor het Noorderpoort College. Samen met een leerling kok laat hij dagelijks zijn klanten genieten van zijn culinaire kunsten. Die culinaire kunsten komen voor een deel voort uit zijn voorliefde voor Japan en de Japanse keuken. Heel veel van zijn creaties zijn hierop gebaseerd. Als specialiteiten noemt de chef zijn schaal-en schelpdiergerechten die ook weer deels afgeleid zijn van de Japanse keuken.

Op 22 en 24 december geeft pianiste Clara Biermasz een exclusief huiskamerconcert in het gebouw naast de molen. De gasten worden ontvangen met een glaasje Crémant de Loire en canapés. Na het concert volgt dan een 3-gangen diner met wijn, koffie en friandises in restaurant ‘In de Molen’.

Lolo Zuidema is vinoloog van beroep en heeft jaren samengewerkt met eigenaar Steven. Toen nog in Herberg in de Valk in Middelstum waar ze eigenaar van was. Nu is Steven de uitbater en werkt Lolo als sommelier in restaurant ‘in de Molen’. Een keur aan exclusieve wijnen begeleiden de gerechten en de sommelier is er om de gasten van advies te voorzien.
Tijdens beide kerstdagen is het restaurant al volgeboekt. Er zal een overheerlijk 6-gangen kerstdiner geserveerd worden met als Pièce de résistance: hertenrug, afkomstig van de Veluwe, met pompoen, krokante boerenkool, spruit, kweepeer en saliejus.

Dare to be different

Bij restaurant in de Molen wordt niet gewerkt met een menukaart. Reden hiervoor zijn het inspringen op het aanbod uit de regio, minder verspilling en dagvers werken. Vis komt rechtstreeks van de afslag, kruiden uit eigen tuin en als het seizoen er is, wild van de jagers uit het dorp. Op deze manier kan in de keuken altijd met verse producten worden gewerkt.

Volgens chef Steven waren de keurmeesters van Le Guide drie keer langs geweest, uiteraard incognito. Twee had hij door, de derde niet. Maar of het nu de Paus is, een guide-Michelin vertegenwoordiger of zijn normale clientèle, voor iedereen kookt hij hetzelfde, en op maat. Of je nu vegetarisch wilt eten of een zoutarm dieet volgt, Steven zorgt er voor dat je een onvergetelijke avond krijgt met een keur aan gerechten en een pallet aan smaken.

Ook hadden kennissen en vrienden van de relatief jonge chef-kok hem genomineerd. Steven staat bekend als een nuchtere Groningse jongen die met beide benen op de grond staat …en is blijven staan. Ook nadat hij de ster heeft gekregen. De prijzen zijn niet verdubbeld. Geen poespas maar gewoon lekker koken en zijn gasten laten genieten van exquise gerechten waarin Steven al zijn passie stopt.

Overnachten in stijl

IndeMolen3Bij In de Molen bestaat zelfs de mogelijkheid om te overnachten. Er is een ruim logement voor vier personen op de eerste verdieping die vroeger dienst deed als graanzolder. Dit logement is voorzien van alle gemakken en modern comfort, zoals een douche, toilet, tv en kitchenette. Op de tweede verdieping, de voormalige maalzolder waar vroeger de bloem werd opgevangen, is nog een ruim logement, ook ingericht voor maximaal vier personen. Uiteraard voorzien van dezelfde luxe en comfort.

Komt u van ver dan kunt u na een heerlijk exclusief diner voldaan rusten in een van de beide logementen om ’s morgens te genieten van een heerlijk plattelandsontbijt.

Artikel geplaatst in Horeca Noord, 19de jaargang nummer 7 2013 (pag. 8)

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 − 3 =