De jaarrekening van de gemeente Groningen, rooskleuriger dan werkelijk het geval is?

Nu zegt men wel eens dat ik een azijnpisser ben of dat ik veel te achterdochtig ben, maar na het uitbrengen van het persbericht van de gemeente Groningen.

Smartphone und Stift auf TabelleNu ontbreekt het de meest Groningse journalistieke media aan tijd en geld, voornamelijk dat laatste, en is er dus geen tijd om uit te zoeken of deze gegevens daadwerkelijk kloppen. Het even inhuren van een registeraccount is er voor veel media niet bij. Het inhuren van externe expertise kost nu eenmaal enorm veel.

De gemeente stuurt netjes een pdf ’je naar alle redacties van maar liefst 526 pagina’s. Voor een gewoon redactiemedewerker niet doorheen te komen, voor een onderzoeksjournalist simpelweg teveel om de voorgaande jaarrekeningen ook nog mee te nemen in de vergelijking.

Vandaar dat de meeste Groningse nieuwsmedia simpelweg maar meegaan in het voorgestelde persbericht en raadsvoorstel (50 pagina’s). Natuurlijk, wel een paar kritische opmerkingen tijdens de persconferentie, maar veel verder komt het Groningse journaille niet.

Toch is er iemand die dit soort dossiers tijdens het ontbijt doorleest en de hiaten er uit haalt. Drs. L.W. Verhoef is registeraccount en heeft er zijn dagelijks werk van gemaakt om jaarrekeningen van gemeenten in Nederland door te nemen. Zo ook die van de gemeente Groningen en zelfs de provincie Groningen.

Volgens Drs. L.W. Verhoef is de jaarrekening van de gemeente Groningen 2013 helemaal niet zo positief als men burgers of gemeenteraadsleden wil doen geloven.

“De rekening van baten en lasten over 2013 sluit met een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 6,6 miljoen. Het werkelijke saldo is nadelig € 5,0 miljoen (berekening). Er wordt dus € 11,6 miljoen verzwegen.” ( citaat uit de brief aan de gemeenteraad van Drs. L.W. Verhoef )

Drs. L.W. Verhoef heeft de gemeente Groningen al op de hoogte gebracht van zijn bevindingen. Het wachten is op een antwoord of een tegenberekening.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 9 =