Interpellatieverzoek van ChristenUnie en Stadspartij over sportpark Corpus den Hoorn

Vandaag, 23 april 2014, werd de gemeenteraadsvergadering voorgezeten door tijdelijk burgemeester Ruud Vreeman. Het was het moment dat de nieuwe raadscommissies werden ingesteld. Tevens werden hierbij de voorzitters benoemd.

raadsvergadering23-4-14Na de benoemingen kwam het interpellatiedebat aan de orde dat was aangevraagd door de Stadspartij en de ChristenUnie over het Stadspark Corpus Den hoorn. In dit debat ging het even hard om hard tussen wethouder Dig Istha en Inge Jonkman van de ChristenUnie.

De Stadspartij en de ChristenUnie maken zich zorgen over de verdeling van het gebruik van de velden tussen FC Groningen en amateurclubs. Zoals het er nu aan toegaat worden trainingstijden voor amateur sporters verkort. Heeft FC Groningen misschien nieuwe wensen op tafel gelegd met betrekking tot de afspraken die er nu zijn? Het lijkt erop dat FC Groningen veld 7 exclusief gebruikt voor 5 trainingsavonden per week.

Inge Jonkman van de ChristenUnie geeft aan dat de betrouwbaarheid in de gemeente Groningen bij de amateurclubs een deuk heeft opgelopen. Training op veld 7 zou behouden blijven aan de amateursport volgens afspraken met sportclubs gemaakt in het verleden. De breedtesport zou er op voorruitgaan, dat was de insteek van de gemaakte afspraken.

Nieuwbouw topsportzorgcentrum was in eerste instantie de reden dat Gronitas van het sportpark moest verdwijnen. Was dit achteraf gezien te voorbarig, vraag de Stadspartij zich af? Hans Nijland (directeur FC Groningen) geeft in een interview in de Gezinsbode aan dat een verbouwing van het Corpushuis miljoenen zou schelen.

De motie die werd ingediend door de ChristenUnie werd verworpen.

Beantwoording van het college:

Veld 7 wordt nu gebruikt door Groen Geel als volgt: 3 wedstrijden op zaterdag en twee op zondag. In de nieuwe situatie wordt dat: 2 op zaterdag en twee op zondag, de derde moet gespeeld worden op het veld ernaast.

Het topsportcomplex kost 7 miljoen euro. Dit betaald de FC zelf, maar tot op heden is het geld er nog niet. Verder waren er wat problemen met de firma die de kleedkamers zou verplaatst, deze is failliet gegaan. Ook is er vervuilde grond aangetroffen. Als uitwijkmogelijkheid is door de Gemeente Groningen het ALO gebouw aangewezen als tijdelijk onderkomen voor FC Groningen.

Een centrale trainingsaccommodatie van FC Groningen zijn de velden met gebouwen die aangelegd worden voor 5 miljoen waarvan FC Groningen 4 miljoen betaald en de gemeente 1 miljoen. Het college streeft ernaar de breedtesport in ieder geval niet te benadelen. Doordat de FC ook traint op veld 7 komt er ook meer ruimte vrij op andere velden. Het schema wordt aangepast en de wethouder Dig Istha roept FC Groningen op om goed om te gaan met de ‘buren’.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 × 19 =