The Passion

We hebben er in Groningen maanden lang naar toegeleefd, The Passion 2014. Het spektakel wat zo’n succes bleek te zijn in Gouda, Rotterdam en Den Haag. We werden in de media overspoeld met persberichten. Nét niet teveel, marketing op zijn best. De illusie creërende dat men onderdeel wordt van iets groots en unieks.

passionOndanks dat God gisteren regelmatig de hemelpoorten wijd open zette, kwamen er toch 20.000 (volgens de EO) mensen naar de Vismarkt in Groningen om onderdeel te zijn van dit episch tafereel en te genieten. In de processie liepen vele duizenden mee om uiting te geven aan hun geloof. Wellicht dat het dragen van het kruis van Christus lichtelijk geromantiseerd wordt in deze setting, gelet op de kruisiging taferelen die ook met Pasen plaatsvinden op de Filipijnen.

Wat wel opviel was de moslim student die naar zijn mening werd gevraagd, toen het kruis – zonder Jezus – langs hem liep. Ook het Syrische gezin met het dochtertje, allemaal een behoorlijk hoog hosanna-gehalte en volgens mij in scene gezet, maar ik kan me vergissen. Ik heb er zelfs een tweetje aan gewaagd:

passion-2

Maar om nu met de titel te koppen: “Er gaat Iets boven Groningen tijdens The Passion 2014”, dat vind ik toch net iets te hoog gegrepen voor een ongelovige als mijzelf. Ook de oranje gevangenis overall van Jan Dulles (Jezus) roept toch wel enige associatie op met de outfit van gevangenen in Guantanamo Bay. Doelbewust of verkeerde kleurkeus?

Om Jack van Gelder (Pilatus ) te laten acteren en zingen…tja, dat is een keuze waar je het niet eens mee kunt zijn. Jammer dat alle liederen gecoverd waren en een entertainer als Simone Kleinsma geen eigen werk op de bühne liet horen. Liedjes van Nick en Simon, Ramses Shaffy en Marco Borsato waren nummers die het gevoel en het verhaal extra moesten onderbouwen.

Leuk ook dat Jamai Loman (Judas) zijn hart uitstortte bovenop een Gronings autokerkhof. Voor sommigen een ode aan de roemruchte Groninger auto-industrie? Waarom was specifiek internetmiljonair Ben Woldring één van de discipelen? Had hij misschien ‘friends in high places’ of liet hij zich ook op een andere manier inspireren dan alleen door internet en telecombedrijven?

Pontius Pilatus, opportunistisch als hij was, stond op de trappen van het Groninger gemeentehuis…hoe toepasselijk. Op een gegeven moment waste Jack van Gelder zijn handen in onschuld toen hij Christus veroordeelde. Ik kon het niet laten om de associatie te leggen met de zaak van kapper Gihad Botros uit de Gelkingestraat, die door de N.V. Wonen Boven Winkels (Lefier + gemeente Groningen) monddood is gemaakt.

Vooralsnog is dit voorlopig het laatste grote landelijk evenement wat heeft plaatsgevonden in de stad Groningen. Zo als het er nu uitziet is de pot voor dit soort evenementen leeg. Mooi dat demissionair wethouder Jan Seton (CDA) dit nog heeft mogen organiseren en meemaken.

Los van het feit dat Jezus in The Passion gebruikt wordt als een kijkcijferkanon, kan ik vooral met trots terug kijken naar een Nederlandse top productie die nu zelfs naar Amerika gaat. Een welgemeend applaus voor onszelf.

Mike Tomale

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 × 13 =