Groningen in top tien steden met meeste mishandeling

Vorige week lazen we in het  Algemeen Dagblad dat Groningen een top tien positie bekleedt als het gaat om het meeste aantal mishandelingen per 10.000 bewoners.

watertoren-noord-2Volgens het AD blijkt uitgaan de grootste aanleiding tot mishandeling en dit ook vooral in grote steden met een uitgaansfunctie. Groningen bekleedt hierbij een negende plaats.

In Groningen zouden 52 mishandelingen plaatsvinden op tienduizend inwoners per jaar.

In 2012 is er in totaal 1699 keer aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. Het aantal bedreigingen in 2012 is afgenomen met 3,7% tot 1049, het aantal mishandelingen is afgenomen met 2,1% tot 650.(bron: Oozo)

In oktober 2011 stelde de Gemeente Groningen op initiatief van VVD en PvdA een hoorzitting voor over ‘Veiligheid in de binnenstad’ waar mensen van te voren zich konden opgeven om in te spreken. Aangezien er niet genoeg insprekers waren werd deze hoorzitting uiteindelijk afgelast.

Het beleid van de gemeente Groningen met betrekking tot de veiligheid is vastgelegd in de Kadernota Veiligheid 2011 – 2014. Deze wordt jaarlijks bijgewerkt en eventueel aangevuld. Voor 2014 is deze aangevuld met het Jaarplan Veiligheid 2014.

Toch voelen de Groningers zich niet onveilig in hun stad. Niet onveiliger dan het landelijk gemiddelde. Dat blikt uit de veiligheidsmonitor 2013 van CBS. Er is zelfs een positiever beeld dan voorgaande jaren.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 × 1 =