Het nieuwe Vindicat gebouw

Het nieuwe Vindicat gebouw wat verrezen is op de hoek van de Grote Markt en het Martinikerkhof in Groningen is voor sommigen een doorn in het oog gelet op de vooroorlogse rooilijn die nu is gehanteerd. Voor een ander is het een prachtig, tijdloos en functioneel gebouw. Voor Senatus Rector Boom is het vooral dat laatste. Hij praat vol lof over de ontwikkeling van het project wat bij elkaar toch tien jaar heeft geduurd.

vindicatHet nieuwe gebouw is tot stand gekomen door een constructieve opstelling van de vrij traditionele studentenvereniging Vindicat Atque Polit , de gemeente Groningen en architectenbureau De Zwarte Hond. In eerste instantie is er een ontwerp gemaakt voor de Oostzijde van de Grote Markt wat de historische rooilijn hanteert zodat de Grote Markt weer intiemer en gezelliger wordt. Wat de invulling van de resterende panden aan de Oostzijde betreft, daar is de gemeente nog niet over uit.

Aan het oude Vindicat gebouw uit 1954, wat er nog steeds staat, is al tien jaar geen onderhoud meer gepleegd, simpelweg omdat het nut er niet van wordt ingezien. De sociëteit heeft het onderhoudsgeld opgespaard en geïnvesteerd in duurzame materialen in het nieuwe gebouw. De afspraak met de gemeente was ook dat Vindicat deze zelf zou bekostigen. Zo is er o.a. isolerend glas aangebracht, een luchtbehandelingssysteem aangelegd door het hele gebouw en licht detectoren geplaatst. Het grootste deel van de bouw is gedaan door Groningse bedrijven.

Leuk detail is ook de hoogte van het nieuwe gebouw. Dit moest hoger gebouwd worden zodat men vanaf het Gemeentehuis op de Grote Markt net niet de bovenste etage van het nog te bouwen Groninger Forum kan zien. Ook is er een grote kelder onder gebouwd waarin veel functionele diensten zijn ondergebracht zoals de bierkelder, wijnkelder en muziekruimten. Het nieuwe gebouw herbergt hetzelfde aantal vierkante meters als de twee oude gebouwen. Voor het oog is er maar één oud Vindicat gebouw, maar aan de achterkant is nog een gebouw waar kantoren en eetzalen ondergebracht zijn. Dit achterste gebouw zal straks plaatsmaken voor de Nieuwe Markt.

In de tijd dat Vindicat heeft onderhandeld met de gemeente Groningen is er constant eenzelfde kerngroep geweest die de senaat heeft geadviseerd. De uiteindelijke beslissingen zijn altijd door de senaat genomen die jaarlijks wisselt van leden. In het begin van de onderhandelingen is er een intern plan van eisen opgesteld en voorgelegd aan de gemeente. De studentenvereniging wilde dezelfde ‘look en feel’ wat betreft het interieur. Een imposante entree, parketvloeren, houten lambriseringen en kroonluchters. Veel oude, waardevolle elementen zoals schoorsteenornamenten en gedenkstenen werden overgezet in het nieuwe gebouw.

Momenteel vindt er een inwerkperiode van twee weken plaats. Er schuilt namelijk een hele organisatie achter de 2400 leden tellende en oudste studentensociëteit van Nederland (1815). Zo serveert alleen al de keuken van de sociëteit duizend borden eten per week. Dat kan niet in één dag overgezet worden. Dagelijks worden er ook rondleidingen gegeven door het nieuwe gebouw om de leden alvast te laten wennen aan het nieuwe onderkomen.

Vindicat is en blijft een gesloten vereniging, hoewel er al verschillende open evenementen als het daklozendiner, de KEI-week, de Bazes-week en Eurosonic worden georganiseerd. Het nieuwe gebouw heeft niet alleen een meer open uitstraling maar biedt ook meer mogelijkheden voor dergelijke evenementen. Aldus Senatus Rector Boom. 21 juni vindt de officiële opening plaats..

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 − 19 =