Oud en Nieuw, de kosten – deel-2

Twee weken geleden kwam het langverwachte cijfermateriaal van de gemeente Groningen binnen over de kosten die gemaakt zijn tijdens afgelopen oud en nieuw (2013-1014). Naar aanleiding van ons Wob-verzoek kregen we netjes per post het cijfermateriaal binnen.

Close-up of champagne explosionHet dossier is voor zover compleet dat de inzet van extra medewerkers van de gemeente niet openbaar worden gemaakt, net zomin als de kosten van inzet van extra politiepersoneel (deel-1).

Document ‘Overzicht schade 2013-2014’ laat duidelijk zien dat er een significante stijging is van kosten van vernielingen en schade. Schade en vernieling is in dit dossier een verzameling van: verharding, groen, meubilair gemeente en diversen. Vorig jaar betaalde de gemeenschap nog € 24.110 en dit oud op nieuw een bedrag van € 31.813.

Kosten

In de opsomming van de kosten heeft bijvoorbeeld bureau Overstag dit jaar 53.000 euro ontvangen en kost het oud en nieuwsfeest in Hoogkerk € 21.886. In Beijum komt het feest op € 14.537. Op zicht lijkt dat niet veel te zijn voor een feestje, maar als we kijken wat uitvoerende organisatie zoals MJD (€ 30.000) en Overstag hebben ontvangen…

Zowel bureau Overstag als MJD reageerde niet op onze schriftelijke vraag per e-mail van 22 maart jongstleden waarin wij verduidelijking vroegen van de bedragen. Wellicht dat twee tot drie weken tijd te kort zijn om deze gegevens te verstrekken. Reden dus om nog maar eens aan de bel te trekken bij de gemeente Groningen voor wat onderliggend materiaal.

Binnen twee weken ontvingen we een telefoontje van een vriendelijke medewerker van de gemeente Groningen die het volgende uitlegde:

Bureau Overstag

Bureau Overstag maakte een offerte op voor de gemeente Groningen bestaande uit twee delen waarin ze 289 uur opgaven á 80 euro per uur voor hun diensten. Voor het eerste deel was dit 90 uren voor de voorbereiding, 174 uren voor de uitvoering en 25 uur voor evaluatie. Samen ca. € 23.000.

Deel twee van de offerte, ca. € 25.0000, waren bestemd voor de uitvoeringskosten. Daar werd o.a. mee bedoelt het achter de hand houden van busvervoer, extra beveiligers etc.

MJD

Het MJD deed ook een subsidieaanvraag bij de gemeente Groningen van € 30.000, dit bovenop de jaarlijkse reguliere subsidies. Hiervoor organiseert het MJD activiteiten naast de inzet van straat – en jongerenwerkers, zoals: een Dance-battle waar voor de finale een deel van de Martinihal moest worden afgehuurd, skiën en sleeën, Kerstplaza en Chicks in the City. Allerlei activiteiten om de jeugd te vermaken rond oud en nieuw.

Een deel van het budget werd gebruikt voor het uitdelen van vuurwerkbrillen, promotie van de activiteiten, onderhoud van de website en een vergoeding (€ 1500) voor de projectcoördinator.

De gemeente Groningen zal beide projecten evalueren. Daarnaast zal er ook een evaluatie plaatsvinden om te kijken wat de afgelopen vijf jaar is bereikt met deze manier van werken tijdens oud en nieuw. De gemeente heeft aangegeven deze evaluatie openbaar te maken.

In totaal, dus zonder personeelskosten van gemeente- of politiepersoneel, heeft oud en nieuw de gemeenschap € 131.513 gekost. De inzet van politiepersoneel valt zeker in uren uit te drukken, alleen de politie wil dit niet openbaar maken. Toch is bijvoorbeeld in Feyenoord de inzet van politie duidelijk in uren uit te drukken.

In verhouding tot andere gemeenten is Groningen nog aan de sobere kant tijdens de jaarwisseling. Het kan altijd een tandje erger, zo blijkt.

Documenten:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 ⁄ 3 =