Rikkers gitaarbouw

Aan de Rijksweg nummer 13 in Groningen zit een bedrijf waar nog op ambachtelijke wijze gitaren worden gebouwd door echte vaklieden. Rikkers Gitaarbouw bouwt al vanaf 1979 gitaren en is in de muziekwereld geen onbekende. Ook is het bedrijf de laatste jaren flink aan de weg aan het timmeren  om internationale faam te vergaren, tenslotte hebben we het niet over een gewone gitaar of basgitaar maar een echte, custom made ‘Rikkers’.

_DSC8920_DSC8917Ook contrabassen komen veelvuldig voor in het assortiment van Rikkers, hoewel dit muziekinstrument niet zelf wordt vervaardigd maar wel gerepareerd. Een contrabas zelf bouwen zou rond de dertig duizend euro kosten, hier in Nederland. Dat wordt veel goedkoper i n Aziatische lage loon landen gedaan. Voornamelijk tweedehands contrabassen staan tegen een muur uitgestald. De reden voor tweedehands is dat muzikanten liever een goed ingespeeld instrument hebben dan een nieuwe. De prijs speelt daar natuurlijk ook een rol bij.

Als nieuwste telg binnen de Rikkers familie werd kortgeleden de ‘Rikkers Acoustiline’ aan het assortiment toegevoegd. Een gitaar die speciaal ontwikkeld is om een goed gedefinieerd akoestisch signaal te leveren aan de versterker.

_DSC8926Luthiers -personen die snaarinstrumenten maken en/of repareren- Jacco Stuiltje en Ferdinand Rikkers werken met passie in hun bedrijf. Van oorsprong zijn beide ondernemers muzikant en beiden gek op muziek maar hebben geen opleiding gevolgd voor het vervaardigen van muziekinstrumenten. Jacco komt uit de IT-sector en Ferdinand deed een opleiding voor sportleraar. Beiden hebben van hun hobby uiteindelijk hun beroep gemaakt.

De crisis die nog steeds niet voorbij is heeft het bedrijf weinig schade berokkend omdat ze niet handelen in instrumenten of grote partijen. “Op maat gemaakt instrumenten die ambachtelijk vervaardigd worden, aan die vraag kan een crisis niets veranderen” zegt Jacco. “Specialisatie is gewoon minder vatbaar voor crisis, dat is onze redding geweest”.

Vroeger had de winkel ook vitrines vol met kleine onderdelen voor basgitaren maar sinds de sterke opkomst van internetwinkels is dat geen handel meer. “Als klanten een specifiek onderdeeltje zoeken voor hun instrument adviseren wij ze om zelf op internet het onderdeeltje te bestellen, dan plaatsen wij het wel in het instrument, natuurlijk tegen een uurtarief.” Aldus Jacco Stuiltje.

_DSC8912Een Stradivarius viool dank zijn unieke klank niet alleen aan de lak en een basgitaar niet alleen aan een uniek soort hout. “Allemaal fabeltjes” zegt Ferdinand. Het is een combinatie van alles ingrediënten samen, maar voornamelijk kundig vakmanschap. Het is normaal dat sommige instrumenten extra geromantiseerd worden om zo de emotionele waarde en daarmee ook tegelijkertijd de verkoopprijs te verhogen.

Op de vraag of er bekende artiesten zijn die op een ‘Rikker’ spelen geven beide aan dat basgitaristen meestal niet zo bekend zijn of in de spotlight staan. Dat is dus moeilijk te achterhalen.

Rikkers gitaarbouw houdt op zaterdag 12 april een open dag vanwege hun dertig jarig jubileum.

Van 10.00 tot 17.00 ben je welkom in ons bas- en gitaaratelier aan de Rijksweg 13 in Groningen. Kom langs en bekijk onze nieuwste bassen en gitaren. Verder geven enkele muzikanten demonstraties op onze instrumenten. Tot ziens!

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 ⁄ 7 =