Het belang van cultuur wordt afgekalfd

Demissionair wethouder Dig Istha ontving vandaag uit de handen van de voorzitter van de Kunstraad het evaluatierapport eerste jaar gemeentelijke cultuurnota 2013-2016. Hij complimenteerde de Kunstraad voor het werk wat ze de afgelopen tijd hebben geleverd.

KunstraadrapportageDe bedoeling van de gemeente is om met minder inmenging meer concurrentie te creëren in de cultuursector. Door de structurele kortingen en het eindigen van de financiële input komen sommige instellingen volgend jaar in zwaar weer. Instellingen als Het houten Huis, wat in de provincie wel goed loopt, loopt in de stad maar mondjesmaat en krijgt het in de toekomst moeilijker, zo ook Noorderlicht, Theater te Water etc. 45% van de instellingen zal naar verwachting volgend jaar kwetsbaarder worden.

De Gemeente krijgt wel eens het verwijt te weinig geld te stoppen in het behoud van cultuur of het stimuleren van talent en cultureel onderwijs. Groningen zou meer bezieling moeten hebben voor kunst in de stad maar de wethouder geeft aan dat er soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden.  Tijden zijn veranderd en de overheid is er niet meer om de cultuursector constant te financieren.

De Kunstraad begrijpt de noodzaak om de culturele sector gezond te maken maar het moet niet zo zijn dat er kannibalisme onderling ontstaat. Cultureel ondernemerschap staat nog in de kinderschoenen. Het is zaak dat instellingen die in deze branche opperen zich meer gaan toespitsen op efficiency en streven naar meer onderlinge samenwerking, wat nu slechts beperkt het geval is.

Van de 32 instellingen die zijn onderzocht zijn er 14 extra (focusinstellingen) onder de loep genomen op aanvraag van de gemeente Groningen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 13 =