Gemeente Groningen is niet blij met de reactie van Moermansk

De gemeente Groningen heeft een brief (1) (2)gestuurd naar de burgemeester van de gemeente Moermansk waarin de gemeente Groningen aangeeft niet gecharmeerd te zijn van de reactie van de gemeente Moermansk, de Russische gemeente waar Groningen een stedenband mee heeft.

KrisvdVeen-MurmanskHarbourChris van der Veen (GroenLinks) werd vorig jaar als privé persoon (documentairemaker) aangehouden in Moermansk omdat hij een film wilde maken over de situatie van homo’s in Rusland. Dit tegen de regels van Rusland in, waar propaganda voor de homoleefstijl is verboden.

De burgemeester van Moermansk, de heer Aleksey Veller, geeft in zijn brief te kennen dat Chris van der Veen destijds niet is gearresteerd maar is aangehouden door de immigratiedienst die zijn papieren wilde controleren. Hieruit bleek dat Chris een verkeerd visum had.

De gemeente Groningen stelt dat ‘een verschil van inzicht’ of een ‘eenzijdige interpretatie van de feiten’ de reden zou zijn voor deze vervelden kwestie en reactie van de gemeente Moermansk.

De stedenband is volgens de gemeente Groningen belangrijk genoeg om de toon van deze brief te matigen richting Moermansk. Burgemeester Vreeman maakt meteen gebruik om een Moermanske delegatie uit te nodigen voor een economische missie.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 − 2 =