Meten met twee maten… of dweilen met de kraan open?

Terwijl Geert Wilders denkt dat hij alles kan zeggen in Nederland, ongenuanceerd zijn volgelingen mag opzwepen of ‘just a slip of the tongue’ toepassen, op twitter zijn genoeg individuen die letterlijk tot moord en haat oproepen.

Zo iemand is bijvoorbeeld ‘webranger’. Deze mans tweet naar aanleiding van de uitspraak van Wilders:

webranger“wie jaagt die Wilders een kogel door zijn stomme spacekop?! hoe eerder hoe beter,…”

Na zijn tweet, die hij voor de zekerheid al deed onder een andere naam, heeft hij toch maar besloten om zijn Twitteraccount offline te halen.

Toch horen we niet dat er meer dan 100 keer een aanklacht is ingediend tegen deze ‘webranger’. Blijkbaar is op Twitter nóg meer toegestaan dan in de échte wereld. Reden genoeg om eens na te vragen waarom deze man een doodsbedreiging afroept op Wilders.

Na diverse malen te hebben gebeld nam zijn vrouw op en gaf aan niets te weten van de specifieke tweet van haar man. We moesten maar terugbellen als de heer des huizes thuis was van zijn werk. Na diverse pogingen kregen we de twitteraar aan de lijn.

“Het is niet de bedoeling geweest om er zo’n heisa van te maken” zegt de man. “Het is helemaal uit de hand gelopen”. Meer commentaar wil de man niet geven aan de hand van zijn uitlating op Twitter.

Een doodsbedreiging op Twitter  is voor wat de politie betreft ook een doodsbedreiging, maar gelet op de mankracht om deze stroom van doodsbedreigingen allemaal af te handelen…tja…dweilen met de kraan open. Op doodsbedrijgingen.nl is ongeveer in kaart gebracht hoeveel en hoe vaak er doodsbedreigingen worden geuit op Twitter.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 × 3 =