PvdA verliest van D66

Wat betreft de voorspelling dat de opkomst bij de stembureaus deze verkiezingen historisch laag zou worden, daar was uiteindelijk geen sprake van. Wel was er iets minder opkomst in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezing. Gisteren rond 20:00 was het opkomstpercentage 51,8%, om 21:00 was dat 54,44%. In maart 2010 was dat 54,2%.

stemlokaalGisteravond heeft de PvdA landelijke flink klappen gehad, net als de VVD. De landelijke regeringspartijen zijn lokaal afgestraft voor hun bezuinigingsbeleid. Na decennia is de PvdA niet meer de grootste partij in de stad Groningen. Wethouder Roeland van der Schaaf geeft aan dat de PvdA eigenlijk toch in het college moet zitten in het belang van de stad.

In de stad Groningen was het opvallend dat de lokale Stadspartij zetels verloor. Dit in tegenstelling tot de landelijke tendens waar lokale partijen toch zetels scoorden. Lijsttrekker Amrut Seibolts van de Stadspartij is teleurgesteld maar geeft aan de komende vier jaar hard aan de weg te zullen timmeren.

De andere partijen zoals CDA, ChristenUnie zijn redelijk stabiel gebleven. GroenLinks verloor een zetel en Student en Stad kreeg er een bij. Grote winnaar van deze gemeenteraadsverkiezingen 2014 is natuurlijk D66 met 9 zetels, zowel in Groningen als in de rest van het land. De SP scoorde flink wat zetels in de stad Groningen en deed in de provincie in 10 gemeenten mee waar over het algemeen overal winst werd geboekt.

  2010    voorlopige prognose
2014
PvdA 9 PvdA  6
VVD 6 VVD  3
GroenLinks 5 GroenLinks  4
Stadspartij 5 Stadspartij  3
SP 4 SP  6
D66 4 D66  9
CDA 2 CDA  3
ChristenUnie 2 ChristenUnie  2
Student en Stad 1 Student en Stad  2
Partij voor de Dieren 1 Partij voor de Dieren  1
  Libertarische partij  0
  Piraten Partij  0
  Lijst 11 Bervoets  0
39

De nieuwkomers, lijst 11 Bervoets, de Libertarische Partij en de Piraten Partij hebben in deze voorlopige uitslag geen zetels gescoord. Al met al een historische verkiezingsdag voor D66 en Groningen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 × 12 =