Van te vroeg of te laat ‘pieken’ of breekpunten geen prake…

Gisteravond werd het Grote Groningse en tevens laatste lijsttrekkersdebat georganiseerd in het Groninger Forum. Deze keer kwam het initiatief van het Groninger Forum in samenwerking met Oog-Tv en Dagblad van het Noorden. De debatten werden geleid door Hans Harbers en Ecco van Oosterhout. Bram Douwes behandelde de vragen uit het publiek en Daphne de Bruijn presenteerde de avond.

Inhoudelijk was er niet veel nieuws voor het publiek en de kijkers thuis. Het debat was breed opgezet en veel onderwerpen passeerden de revue. Zo waren o.a. de zorg, het armoedebeleid, mobiliteit en studentenhuisvesting, de toekomst van airport Eelde en het tegengaan van brain drain onderwerpen die voorgelegd werden aan de lijsttrekkers van de zittende partijen. Maar ook de drie nieuwe partijen: Lijst 11 Bervoets, De Libertariërs en De Piratenpartij kregen ieder drie minuten om hun programma toe te lichten.

grotedebat-1grotedebat-3grotedebat-4Ook via Twitter konden belangstellenden hun opmerkingen en vragen kwijt. Deze werden duidelijk in beeld gebracht op een scherm en de beste vragen werden doorgegeven aan de politici. Tussen de lijsttrekkers en de zaal was ook duidelijk interactie en zo nu en dan werd er dan ook geapplaudisseerd of was er luid boegeroep te horen.

Bij voorgaande debatten probeerde men dieper op onderwerpen in te gaan maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Een combinatie van omstandigheden. Ook tijdens dit debat werd weer niet echt duidelijk welke concrete plannen politici hebben om onze stad veilig door de crisis te loodsen. Hoe gaan we bijvoorbeeld de bezuinigingen op de zorg opvangen nu de gemeente deze zorgtaken allemaal zelf moet gaan regelen? Wat gaan politieke partijen doen om de arbeidsmarkt te stimuleren?

Als thema was gekozen voor de bereikbare stad, de leefbare stad, de sociale stad en de levendige stad. Thema’s waarbij onderwerpen als de Tram, het Forum, de moskee en de bestuurscrisis natuurlijk niet konden uitblijven. Ook stadjer Arthur kamminga was aanwezig en gaf in een gesprek met Bram Douwes aan dat inzet van de fiets eerste prioriteit is bij het aanpakken van het mobiliteitsprobleem.

Pas aan het eind van het debat werd er voorzichtig naar elkaars partijprogramma gekeken en hier en daar een verwijt over en weer gemaakt, maar tot echte heftige discussies kwam het niet. Men was volgens Remy van Mannekes (RTV-Noord) al te veel bezig met de dag ná de verkiezing, het ‘wie-gaat-met-wie verhaal. Zelfs de Stadspartij greep zijn kans en was nu wéel bereid om met eender welke partij in het college te gaan zitten.

Halverwege de debatavond werd door Burgemeester Vreeman de prijs uitgereikt voor het beste filmpje van ‘Mijn Stad, Mijn Stem’. Winnaar was het filmpje “De gemeenteraadsverkiezing bepaal je zelfie”.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 − 12 =