Het Noord-Nederland Rusland jaar 2013 was een succes

Het Noord-Nederland Ruslandjaar was een succes volgens het College van B&W, ondanks een paar incidenten. Het NNR2013 is succesvol verlopen met een hoge mate van participatie van instellingen, burgers en bedrijven.

Noord-Nederland-Rusland2013In een brief aan de raad schrijft Burgemeester Vreeman dat de incidenten hebben gezorgd voor een negatieve beeldvorming over het vriendschapsjaar, ontstaan door verscheiden politieke en diplomatieke incidenten.  Toch wordt het ‘Groningse incident’ inhoudelijk als zodanig niet benoemd in de brief van de burgervader.

“Het Noord-Nederland Ruslandjaar 2013 heeft voldaan aan de vooraf gestelde doelen, namelijk het op de kaart zetten van Groningen…”

B&W hebben ondertussen een brief gestuurd naar de burgemeester van de stad Moermansk, de heer Aleksey Veller, in de hoop dat de steden nog vele jaren bevriend mogen zijn. De brief is niet gedateerd maar uit de details halen we dat deze op 5-11-2013 voor het laatst is opgeslagen. Een antwoord van de Russische burgemeester laat nog op zich wachten.

Kris van der Veen

De zaak Kris van der Veen is door de politiek in Groningen verder doodgezwegen en de ‘schuldige’ is nooit gestraft. Hij zit nog steeds in de gemeenteraad. Ook de politieke partij GroenLinks heeft geen problemen met de acties van het raadslid van der Veen en plaats hem op positie 2 op de lijst. Een stijging van 5 plaatsen in vergelijking met de verkiezingen van 2010. Je zou er dus vanuit kunnen gaan dat Kris binnen de GroenLinks fractie Groningen gewaardeerd en beloond wordt voor zijn acties.

De sancties kwamen alleen van de kant van de Russen, die het gezelschap wat op 21 en 22 juli 2013 werd aangehouden verbiedt om de komende drie jaar naar Rusland te reizen.

Effectief

Wat heeft dit Noord-Nederland Rusland jaar Groningen effectief opgeleverd naast de kosten voor 130 publieke evenementen en de 15 zakelijke evenementen? Wegen de investeringen van deze stedenband uiteindelijk op tegen de baten? Geen idee, maar het volledige 28 pagina tellende verslag kunt u hier lezen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 − 8 =