Het sociaal debat

Heb je één zorgdebat gehoord, dan heb je ze zo goed als allemaal gehoord. Dat had een van de stelling kunnen zijn voor het debat wat gisteravond om half acht werd gehouden in Het Paleis in Groningen. Het vierde zorgdebat, maar ditmaal met een extra theatrale bijsmaak. Met alle respect voor diegenen die dit debat hebben georganiseerd. Ik noem ze even: De Voedselbank Groningen, WerkPro, MJD, Humanitas, Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Zorgbelang en nog vele anderen.

zorgdebat_HetPaleisHet debat werd geleid door Bram Douwes en de toon werd meteen in het begin gezet door ‘social engineer’ Ritzo Ten Cate. Ritzo kwam vertellen hoe begaan hij is met zijn medemens en hoe hij eraan wil werken om de wereld een betere plaats te maken. Daarna begon het debat over de sociale stad en of de mensen in die stad niet vergeten worden.

Even voor de goede orde, ik heb het debat tot de eerste pauze kunnen volhouden.

Emotie debat

Een avondje theater waarbij stellingen worden geponeerd waar niemand het eigenlijk mee oneens kan zijn, ingeleid door emotionele betogen, filmpjes en geluidsfragmenten. Beperkte spreektijd voor politici die misschien, zonder dat ze het willen, door deze manier van vraagstelling en thema’s in een keurslijf worden gedrukt.
Verder dan de vaste oneliners kwamen politici in het eerste deel van de avond (weer) niet. Opmerkelijk was dat wederom de VVD niet aanwezig was bij het thema zorg. Schitteren door afwezigheid?

De zorg moet anders, de zorg moet beter ingericht worden en de zorg moet worden gegarandeerd. Dan heb je het wel samengevat. Geen van de aanwezige politici hebben concrete ideeën over hoe de nieuwe zorg zou moeten zijn volgens zijn of haar partij. Willen de mensen in het publiek dan alleen maar oneliners horen of grijsgedraaide en/of ingestudeerde antwoorden?

Inhoud, diepgang en concrete ideeën.

Persoonlijk zou ik graag horen hoe een politieke partij denkt de zorg, jeugdzorg en ouderenzorg aan te pakken. Vertel me hoe en wat en laat de argumenten realistisch en rationeel zijn. Wat het gaat kosten, wie het gaat betalen etc. Welke organisaties waar en wanneer. En ook al duurt de uitleg een uur, het zij zo. Maar ik heb dan tenminste een redelijk goed beeld van deze persoon, zijn filosofie, ideologie of zijn partij. Des te makkelijker om een keus te maken. Als politieke partijen zoveel raakvlakken hebben door de manier waarop stellingen worden gepresenteerd, tja, dat is geen debat.

Als je net als Mattias Gijsbertsen van GroenLinks gaat zeggen dat de zorgvisie van zes kantjes op de website van de partij staat… tja, ik hoor het toch liever van Mattias zelf. Dat is net als partijprogramma’s, bijna niemand leest of vergelijkt ze.

We zijn sinds het eerste zorgdebat drie weken verder. Je zou verwachten dat politici ondertussen toch overleg hebben gehad met hun achterban en instanties die met zorg te maken hebben. Zoals het er nu uitziet wordt het hele zorg/wmo verhaal een drama en hou ik mijn hart vast voor Het Grote Groningse Lijsttrekkersdebat wat plaats zal vinden in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Zowel media/organisatoren als politici zijn schuldig aan dit soort te verwaarlozen debatten. Het draagt niet bij aan een betere beeldvorming, het bevestigd alleen wat we al lang wisten. Misschien dat het inderdaad tijd wordt dat we de vicieuze cirkel eens doorbreken, alleen Inge Jonkman van de ChristenUnie gaf dit aan in een andere context…

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Het sociaal debat”

 1. 44 % van burgers stemt nog maar. Velen stemmen op populisten. Onze democratie is dood en dat raakt iedereen. Hieronder een unieke vrouwvriendelijke oplossing die uw democratie redt!

  In de democratie gaat het om de dialoog tussen burgers, niet om de uw stem straks. Stemmen is louter het einde van het debat.

  Burgers schamen zich voor hun eigen democratie en sommige deleten zelfs deze mail of durven geen raamposter op te hangen! Rot debat gehad ? Moe ? Zo grijpen de populisten de macht en u weet best wat dan komt.

  U kunt snel iets simpels doen voor uw democratie.
  Stuur de oplossing (hieronder) door en stop het populisme.

  Prettige dialoog, geniet (nog) van uw democratie,
  Lijst 9, Haren(GN) & Bitvote.eu
  —————————————————————————————————————–
  Protest of niet stemmen hoeft niet meer. de digitale dialoog werkt, Een directe stem in de raad kan simpel.

  Project-X toonde dat mensen mobiliseren en communiceren over het internet wel werkt. De burgers zijn plots zeer goed verbonden. Digitaal verbonden. Het internet weet alles & vergeet niets. Project X zette aan tot denken, maar had een negatief effect. Lijst 9 & bitvote.eu doen het nu goed.

  De nieuwe digitale dialoog tussen de burgers werkt. Het is de oplossing voor onze zieke democratie. Burgers organiseren zich zich digitaal. Revolutionair zijn de discussies op Facebook, Wikipedia, blog’s en prachtige websites.

  Onze huidige volksvertegenwoordigers en bestuurders praten immers louter over hun eigen belang. Na de verkiezingen kunnen de burgers zelf een digitale dialoog voeren en het resultaat kenbaar maken op het hoogste bestuurlijke niveau, in de gemeenteraad, dankzij Bitvote.eu.

  Democratie is immers een dialoog tussen burgers. Het is een volksheerschappij die niet vecht maar praat. Een idee van de oude Grieken, die zagen dat vechten niet werkt. Politieke partijen vechten louter over de rug en op kosten van de burger. Er is geen democratisch debat meer.

  Samen kunnen de burgers gemakkelijk de politiek onzinnige rapportcultuur en het referendum ontzenuwen. Veel handen maken licht werk. Handig digitaal in de tijd die voor u passend is Er is altijd wel een specialist onder ons of iemand die in een bepaalde periode veel tijd vrij kan maken voor iets dat hem raakt. Het is leuk & sociaal samen in debat te gaan. Via o.a. Facebook en LinkedIn vinden we vrienden en ontzenuwen we politieke kliekjes. Stuur deze mail door, dat is democratie!

  Samen zijn we plots een sociaal en slim collectief geworden. Samen kunnen burgers razend snel schakelen en dat toonde Project X ook al. Nu gaan we het goed doen en zo houden we de regie over ons dorp. In een democratie sluiten we de dialoog tussen burgers af met een “stem”. Als alles helder is besproken, dan steken we de hand op. Stemmen kan ook met een rood potlood en digitaal stemmen kan natuurlijk ook. Stemmen op alle thema’s in de volksraad deden ze al in de oudheid en zo doen ze het nu nog in het huidige Zwitserland. Zo beslist u thuis toch ook ? In Haren wil Lijst 9 digitaal stemmen & verbinden.

  Digitaal stemmen is simpeler dan het tv-spel “de Voice” of de “Kieswijzer”. Digitaal stemmen gaat zo: Als u 1 cent overboekt is JA. Met 2 cent = “NEE”. Optellen en dit saldo is de ALTIJD de “stem” van uw volksvertegenwoordiger bitvote.eu in de raad. Het geld gaat naar het goede doel. Extra geld overmaken mag.

  Transparantie en rekenschap staan voorop. We waken over privacy. Uw stem gaat veilig via uw bank, waar u uw geld aan toevertrouwt. U mag ook gewoon langskomen om uw stem af te geven en alles te controleren. We doen alles om ons dorp uit de bestuurlijke crisis zou halen. Dit werkt. In de democratie gaat het om de dialoog. Lijst 9 doet dat digitaal. Dat is het echte grote nieuws waarom de visie van Lijst 9 nu werkt. 4 jaar geleden was het mobile, Ipad en sociale internet nog niet zover. Lijst 9 is voorzichtig en wacht op het technologische momentum dat werkt. Er is nu ook een politiek momentum, de burger is heel boos op een reeks van slecht genomen onzorgvuldig dure besluiten. Terecht!

  ** Een oude bestuurlijke discriminerende weeffout opgelost **

  Het gaat fout in de oude politiek omdat bij andere partijen de volksvertegenwoordiger een tussenpersoon is. Na de verkiezingen onderhandelen deze raadsleden met elkaar in achterkamertjes. Daar gaat het mis. Zo ontstaat kiezersbedrog.

  Lijst 9 & Bitvote.eu voorkomt kiezersbedrog door een functiescheiding, een soort trias politica deel 2. Het is een strikte scheiding tussen de burger die stemt en de volksvertegenwoordiger van Lijst 9 die in de gemeenteraad de stem van de burgers uitbrengt. Hierdoor is kiezersbedrog onmogelijk. Lijst 9 brengt altijd de stem van burgers uit in de raad als zijn “stem”. Dit is een grote bestuurlijke vernieuwing die nu mogelijk is geworden door de vergaande digitalisering van onze maatschappij.

  Lijst 9 brengt een simpele digitale en bestuurlijke vernieuwing die precies past in ons oude systeem. De oude partijen blijven gewoon naast lijst 9 hun werk doen. Bij ieder besluit kan Lijst 9 de raad een spiegel voorhouden met een betrouwbare digitale volkstellingen. Lijst 9 zorgt dat de democratie weer op straat komt, waar democratie ook thuishoort. De naam zegt het al.

  Zelfs met 1 zetel kan Lijst 9 zijn werk doen. Het heeft dus echt zin om op Lijst 9 te stemmen. Lijst 9 kan ook schriftelijke vragen stellen aan het college. Lijst 9 telt ! Lijst 9 vertrouwt op de besluiten die slimme moderne burgers samen maken met digitale netwerken en bijeenkomsten.

  *** emancipatie ***

  Vechten voor emancipatie en een integere democratie in 1 klap. Een simpele bestuurlijke vernieuwing die nu plots mogelijke is door de opkomst van internet en sociale media. De burger krijgt de regie weer terug!
  50 % van de stemmers is vrouw, maar 11 % vrouwen zitten in de top. Net zoveel als in Arabische landen, bijna het laagste ter wereld. Wethouders 20 %. Een belangrijke oorzaak zit in de manier waarop we gewend zijn onze stem aan een volksvertegenwoordiger te geven.

  Ons huidige politiek model van volksvertegenwoordiging is opgezet is in 1814. Eens in de 4 jaar een stem afgeven werkte in de tijd van paard en wagen, nu niet meer. De gedachte was destijds dat door mannelijke volksvertegenwoordigers te kiezen kon iedereen gehoord worden. Deze mannelijke volksvertegenwoordigers zouden vervolgens de belangen van iedereen behartigen. De vrouwen kregen later stemrecht, maar de scheefheid in het indirecte systeem van vertegenwoordiging blijft. Onze democratie komt uit de tijd van paard en wagen en de vrouw die niet meetelt. Lijst 9 & bitvote telt!

  Bitvote.eu voorkomt dicreminatie door een functiescheiding, een soort trias politica deel 2. Het is een strikte scheiding tussen de burger die stemt en de volksvertegenwoordiger van Lijst 9 & bitvote.eu die in de raad de “stem” van de burgers uitbrengt. Hierdoor kunnen de tussenpersonen volksvertegenwoordigers niet meer de stem van de vrouw zo interpeterendat louter mannen in de top komen. Stuur deze mail door !

  **** We kunnen niet verder met onze oude politieke partijen ****

  De oude partijen hebben het rijke Haren bankroet gemaakt door bestuurlijke missers. Nu willen de oude partijen voor ons dorp opheffen door een fusie met Groningen. Deze verkiezingen heeft u de keuze of u de regie weer aan de populistische oude partijen geeft of dat uzelf aan de regie pakt met Lijst9.
  Een fusie met Groningen?

  ***** Lijst 9 is de enige partij die Haren zelfstandig wil houden *****

  Slechts 27 van de 419 Nederlandse gemeentes heeft fusieplannen. Wat onze gemeente doet is de burgers half informeren met een partijdige “herindelingskrant” en burgers overvallen met een voorgebakken referendum over de fusie met Groningen. Dat is geen zuivere democratie, want iedere dialoog met de burger ontbreekt. Propaganda is uit den boze.

  Aan het belang van de burger wordt voorbij gegaan. Rekent u maar met mij mee. Als de fusie met Groningen doorgaat riskeert u dat u uw laatste jaren gaat slijten in een seniorenflat in het noorden van onze nieuwe gemeente Groningen. Inwoners uit Vinkhuizen komen dan met nieuwe flats op het terrein van de Hortus. De gevolgen voor Haren zijn enorm als u voor de fusie met Groningen stemt.

  De fusie kan de burger tussen soms 6000 per inwoner gaan kosten, mede dankzij een hogere WOZ en tal van andere Groningse belastingen en Groningse schulden. Dat bedrag moet helder. Het is een raar en brutaal voorstel aan de burgers van Haren die gehecht zijn aan hun dorp. Het is niet logisch dat een gemeenschap zichzelf wil opheffen en dat de burgers daar ook nog geld voor willen betalen.

  Het voorstel is een voorlopig besluit van alle zittende politieke partijen dat vraagt om een electorale afrekening. Alle politieke partijen in Haren willen nu een fusie met of Groningen of Tynaarlo en leggen zich dus neer bij een fusie. Alleen Lijst 9 staat op haar strepen en zegt dat alle fusievoorstellen ondoordacht en gehaast zijn en niet in belang van de burgers. Eerst nadenken, dan doen.

  Het fusievoorstel met Groningen is een ultiem domme eb brutale vraag aan de burgers. Het is onlogisch dat burgers hun eigen gemeenschap willen opheffen. Het kost de burgers veel geld en ze zijn hun regie voor altijd kwijt. Er zijn ook burgers die van mening zijn dat we veel gebruik maken van de voorzieningen van Groningen en daar bij gewoon horen. Lijst 9 staat voor zorgvuldige besluitvorming met alle belangenrijke argumenten tijdig op tafel. Dat is nu duidelijk niet het geval. Daarom heeft lijst 9 een stemadvies om zorgvuldige besluitvorming te waarborgen en de regie bij de burgers te houden: Stemt u “Nee” op het referendum en op uzelf, door op Lijst 9 te stemmen.

  Het is Uw dorp en Uw stem. Geef uw stem en uw dorp niet weg!

  ****** Stop het populisme! ******

  Tijdens het “Groot Lijsttrekkersdebat” d.d. 6 maart ’14 vroeg Lijst 9 aan de aanwezige burgers in onze raadszaal of het beter was het Hardera plein te bebouwen of groen te houden. 95% burgers stemden tegen bebouwing op het Hardera plein dat 600 Euro per inwoner kost. Ook voelde 95% aanwezige burgers niets voor samenvoegen met Groningen en 90 % voelde zich niet juist geïnformeerd over het opheffen van Haren komende periode.

  In de raadszaal zaten vooral partij leden van de oude politiek. Deze politiek heeft geen contact met de burger, want de raadsleden doen precies andersom. Er is geen democratische dialoog in de raadszaal van Haren en de naam “Groot Lijsttrekkersdebat” is fout. Het stemmen va Lijst 9 toonde aan dat er geen debat is geweest en dat zit lijst 9 dwars.

  De populistische partijen misbruiken het zieke democratische systeem. U weet dat het niet werkt, maar de raadsleden weten het zelf ook. We houden elkaar voor de gek als we hier mee doorgaan. Uit geschiedenisboekjes kunt u leren wat er gebeurt als u populisme zijn gang laat gaan. Dat we in Haren een kantelmoment bereiken voelt iedereen juist. Haren is bankroet en de zittende politieke partijen willen uw dorp opheffen. Op zo’n partij stemt u toch niet als u van uw dorp houdt. Gelukkig brengt onze tijd een simpele digitale oplossing die Haren zo kan oppakken.

  Of u de oplossing van Lijst 9 oppakt is uw is geheel uw eigen verantwoording ! Als u nu niet opstaat werkt de oplossing van Lijst 9 niet. Het kan best zijn dat de meeste mensen in de oude klaag-modus blijven zitten of met hun voeten willen stemmen en het dorp sowieso verlaten. Lijst 9 biedt een oplossing aan en werkt hard en vol passie, mits gekozen.

  ******* Verkiezingsbelofte Lijst 9 & bitvote.eu *******

  Lijst 9 belooft de kiezer digitale bestuurlijke vernieuwing, zodat er meer zorgvuldige, transparante en slagvaardige besluiten kunnen worden genomen. Dat is de passie van Lijst 9. Transparantie en rekenschap van geen vrijblijvende geachte en worden sterk verankert.

  Gevolg van de bovenstaande belofte is dat aangaande inhoudelijke zaken bij debatten Lijst 9 terughoudend is. De mening van Lijst 9 hoort niet het debat niet te verstoren. Zo geeft ze bij voorkeur de beide kanten van het verhaal. Het is ook de taak te zorgen dat alle belanghebbenden voor een besluit gehoord worden. Ook Burgers wijzen op (basale) informatie is ook haar taak. Lijst 9 krijgt immers veel informatie uit de gemeenteraad en de burgers willen soms schriftelijke vragen aan het college stellen. Lijst 9 helpt de burger. Het besluit moet helder zijn voor de kiezers.

  Wat de burgers dan samen zorgvuldig hebben besloten of graag op de gemeentelijke agenda zien gaat lijst 9 niet aan. Lijst 9 vertrouwt de burgers en geeft altijd de “stem van de burgers” door in de raad. Er is veel te doen, maar samen halen we Haren uit zwaar weer.

  Een schoolvoorbeeld voor Lijst 9 om in te grijpen is het besluit over de fusie met Groningen. De belanghebbende burgers (en ook sommige raadsleden, naar eigen zeggen) zijn overvallen en weten geheel niet wat het besluit voor hun gaat kosten of wat de meest basale gevolgen voor hun zijn. Dat vindt Lijst 9 fout en zegt er wat van. Het is een onzorgvuldig genomen besluit. Het moet worden over gedaan. Het is ook geen schande om over een moeilijk besluit twee keer na te denken. Je kunt je eigen dorp maar 1 keer opheffen.

  ******** Stap uit de oude klaag-democratie en beslis actief en sociaal mee ********

  Niet stemmen of op een foute populistische partij is gevaarlijk voor ons allemaal. Populistische partijen hebben slechts 1 thema. De huidige partijen houden als maar vast aan hun stokpaardjes en dan is er geen dialoog. De stemverhouding is nu steeds 7 tegen 10 of andersom en is er dus geen democratisch debat in de raadszaal van Haren.

  Burgers kunnen dit keer niet voor de werkelijkheid weglopen. Wet Jeugdzorg(per 2015) en de wet ouderenzorg (WMO) komen eraan. Onze gemeente gaat dan gaat over zorg en opvoeding van u of uw naasten. De gemeente heeft de bevoegdheid uw naasten uit huis te plaatsen en dat gaat iedereen raken. Eens waren we allemaal een kind en eens worden we allemaal oud. Deze zorg is heel andere koek dan dat Haren bankroet is. Dat is maar geld. Onze zwakkeren beschermen is net zo beschaafd als samen met een dialoog slagvaardig beslissen.

  Stel dat uw gemeente uw kind of opa plots uit huis plaatst. Als u dan verzandt in de bureaucratie van uw gemeente die stoeit met de uitvoering van de nieuwe wet doet dat echt pijn. Als de democratie niet werkt is de oplossing meer democratie en niet minder. Lijst 9 vecht voor kinderen en ouderen meer dan voor dingen als de fusie en nieuwbouw. Dat is net zo beschaafd en sociaal als samen goed beslissen. Laten we van Haren een digitaal Zwitsers marktplein maken. Stap uit deze oude klaag-democratie en neem de verantwoording voor uw dorp, de zwakkeren en uw naasten.Het is uw dorp, uw stem !

  http://www.bitvote.eu http://www.projectnegen.nl Twitter @lijst9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
8 − 5 =