ING, privacy en ethiek

ING maakte gisteren bekend dat ze gegevens van hun klanten gaan gebruiken om deze aan te bieden aan bedrijven zodat deze gerichte reclame en aanbiedingen kunnen sturen. Dit zou dan moeten gebeuren aan de hand van betalingsgedrag van klanten van ING. Privacy gevoelige gegevens worden als handelswaar gebruikt.

ingHans Hagenaars, directeur Particulieren ING, gaf aan bij de NOS dat de klantgegevens nooit buiten ING komen. Volgens Hagenaar wil de ING vooral klanten helpen om geld te besparen en moet dat in de toekomst leiden tot een hogere klanttevredenheid. Grote adverteerders hebben al aangegeven interesse te hebben in het nieuwe concept.

Als je het verhaal leest kun je hier uit opmaken dat ING de data niet doorgeeft maar bedrijven via ING wel aan informatie kunnen komen. Behoorlijk onduidelijk tot zover. Als argument wordt o.a. gebruikt dat de privacygevoeligheid in Amerika nog lager ligt dan in Nederland.

De bank is er niet om alleen maar om op uw geld te passen maar om commerciële activiteiten te ontwikkelen en op de stoel van marketeers en adverteerders te gaan zitten. Toch geeft minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, aan geen reden te zien om iets te doe tegen deze plannen mits klanten expliciet aangeven hier aan mee te willen werken. De Tweede Kamer en de Consumentenbond denken hier voorlopig anders over.

Big data is big money

Op de website van ING wordt aangegeven dat de huidige technische ontwikkeling het mogelijk maakt grote bestanden met data aan elkaar te koppelen. Dit kan ingezet worden om fraude te voorkomen… en voor advertentiedoeleinden.

De naam nutsbanken en het traditionele bankieren is niet meer van deze tijd. Als banken zich minder gaan toeleggen op kredietvertrekking zal het geld op een andere manier gerealiseerd moeten worden.

De SNS-bank en ABN amro houden voorlopig een slag om de arm en geven in een reactie bij de NOS aan het niet uit te sluiten ooit iets met deze informatie te doen. Vorig jaar in mei gaf Equens ook al aan pingegevens door te willen verkopen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 ⁄ 2 =