Groot lijsttrekkersdebat in Haren

Gisteravond werd in een bomvol gemeentehuis van Haren een groot lijsttrekkersdebat gehouden. Van alle deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezing 2014 waren de negen fractievoorzitters uitgenodigd om zich te presenteren en te profileren. Het debat, wat rustig verliep, werd geleid door Karin Kalverboer en geopend door Hans van den Berg van Politiek Overleg Haren.

lijsttrekkersdebat_haren-1lijsttrekkersdebat_haren-2lijsttrekkersdebat_haren-3Inhoudelijk ging het debat eigenlijk maar over twee zaken: de bestuurlijke slagkracht van de Gemeente Haren en de mogelijke samenvoeging met Groningen en Ten Boer. Natuurlijk werden ook de lokale economie besproken en de armoede in het dorp. Dit gebeurde aan de hand van stellingen en vragen uit het publiek.

Het debat werd naarmate de avond vorderde feller. Opvallend was hoe fel de lijsttrekker van het CDA in Haren, Mathilde Stiekema, reageerde op de mogelijke samenvoeging met Groningen. “Groningen heeft voor Haren geen toegevoegde waarde. Of Haren zelfstandig of met Tynaarlo, maar niet met Groningen!”

Over de bouw van een mogelijk winkelcentrum en huizen op het Haderaplein kon lijsttrekker Marjan Bachman van D66 kort zijn. “Geen winkelcentrum bij zoveel leegstand”. Liberaal Haren merkte op dat het winkelcentrum nodig was om de kosten van het nieuwe gemeentehuis terug te verdienen.

Ook de nieuwe lijsttrekker van de VVD, Titian Oterdoom,  liet weten tegen deze ondoordachte fusie te zijn. PvdA-er Ton Sprenger pleitte voor de fusie met Groningen en wees op de voordelen van bijvoorbeeld meer ambtelijke slagkracht en expertise bij onderwerpen als zorg en jeugdzorg.

De ChristenUnie en GroenLinks vonden elkaar in het feit dat er simpelweg nu gehandeld moet worden en er geen tijd meer is om de fusie uit te stellen. Dietta Praamstra van de ChristenUnie gaf aan dat de Gorechtvariant, de derde variant, opzettelijk uit de keuzemogelijkheid voor de burgers is gehaald. De fusie is top-down bepaald voor de burgers maar ‘onderop’ was volgens Dietta de gemeenteraad als zijnde volksvertegenwoordigers, niet de burgers.

Mariska Sloot van Gezond Verstand Haren is nog steeds voor een zelfstandig Haren en legde uit dat variant drie uit het programma is gehaald door druk vanuit de Provincie Groningen. Hein Frima van Liberaal Haren gaf aan dat hij onder de druk van een lange werkdag eind november 2013 had gestemd voor de fusie. Frima gaf ook aan dat opschaling én tegelijkertijd decentralisatie wel eens kon leiden tot faillissement.

Nieuwkomer Arnoud Berghuis had geen partijprogramma en wist inhoudelijk niet veel van over de gemeentepolitiek in Haren. Dat burgers democratisch moeten kunnen beslissen staat bij hem op nummer één. Wel wist hij te vertellen dat er ondertussen al toezeggingen zijn gedaan met betrekking tot de bouw van het nieuwe winkelcentrum op het Haderaplein. Ook bij dit winkelcentrum project is weer sprake van omgekeerde democratie.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 × 17 =