WMO debat, onduidelijkheid over bijna alles

Gisteravond werd in de Immanuelkerk aan het Overwinningsplein het Wmo debat georganiseerd door Wmo Groningen. Alle politiek partijen, inclusief de nieuwkomers, waren uitgenodigd en gaven ook daadwerkelijk allemaal gehoor aan de oproep. De avond werd aan elkaar gepraat door Hans Harbers.

WMOdebatNet zoals bij voorgaande debatten, het jeugdzorgdebat in het Groninger Forum en het zorgdebat in het Martiniziekenhuis, draaide ook dit debat weer uit op een hoop onduidelijkheden voor zowel politici als het publiek in de zaal.

Misschien dat bij alle debatten de aanwezigen in de zaal verwachtten dat de volksvertegenwoordigers met concrete plannen zouden komen, maar ondanks dat er nog maar ca. 9 maanden te gaan zijn is er van concrete plannen nog weinig sprake.

Ook in dit debat weer het dilemma bij politici tussen burgers het vertrouwen gunnen en een overheid die alles wil vastleggen in regels en beleid. Niet voor niets dat de fractievoorzitter van GroenLinks terecht opmerkte dat het spannende tijden zullen worden. “Het is zaak om én collectieve voorzieningen én individuele voorzieningen te realiseren zodat er genoeg keuze blijft”, aldus Mattias Gijsbertsen.

Bij het participatievraagstuk blijken partijen moeite te hebben om te kiezen tussen enerzijds solidariteit en anderzijds de zelfredzaamheid. Een middenweg is wenselijk maar moeilijk te realiseren, gelet op de politieke ideologieën van de partijen. Waar het geld vandaag moet komen om bijvoorbeeld eenzaamheid bij ouderen op te lossen blijft voorlopig nog een vraag. Maar onbeperkt blikken met vrijwilligers opentrekken behoort niet tot de mogelijkheid.

Het enige wat vanavond wel weer pijnlijk duidelijk werd was dat politici het ook (nog) niet weten. De nieuwe wetgeving, bezuinigingen en decentralisatie zullen voor meer problemen zorgen dan ooit te voren. Ook het tempo wat hierbij door Den Haag verlangd wordt is niet reëel haalbaar voor gemeenten om weloverwogen beleid te maken.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 − 10 =