Stemrecht

We hebben nog een dikke twee weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen en velen om mij heen weten nog steeds niet op welke politieke partij ze moeten stemmen. Ik hoor om me heen dat sommigen lokaal gaan stemmen of zelfs niet.

crayon rouge et bulletin de voteLaat ik dan eerst even beginnen met te zeggen dat ik blij ben in een land te wonen waar we de luxe hebben om te mogen stemmen. Geen plicht maar wel een recht. Er zijn namelijk nog steeds plaatsen op de wereld waar men moorden pleegt om ooit te mogen stemmen.

Nu is het moeilijk geworden om voor jezelf duidelijk te krijgen op welke partij je moet stemmen, geef ik toe. Als je gaat kijken naar de resultaten van afgelopen jaren, tja, daar word je niet vrolijk van. Maar als ik dan heel eerlijk moet zijn, had de politiek in Nederland daar werkelijk debet aan? Deels misschien, maar veel was simpelweg onoverkomelijk. De EU, de euro, de crisis, technologie en werkeloosheid etc. Allemaal zaken die ons zijn overkomen.

Crisis en bezuinigingen bepalen het stemgedrag

Men wist al lang dat er een crisis aankwam, al sinds de val van Lehman Brothers Bank. Dit was een teken aan de wand, toch werd dit nog jaren lang genegeerd door onze politici en de Nederlandse Bank. Het onoverkomelijk is misschien niet tegen te houden maar doordat we afgelopen decennia op veel te grote voet hebben geleefd was het weerstandsvermogen onvoldoende om de klappen op te vangen. Kijk maar naar bijvoorbeeld de pensioenfondsen.

De financiële sector is grotendeel verantwoordelijk voor de crisis in Europa. Hebzucht en corruptie liggen hier voornamelijk aan ten grondslag. Het moet allemaal groter en vooral meer, ten koste van alles en iedereen. Fikse bezuinigingen zijn het resultaat en de burger mag er voor opdraaien. De politiek heeft ondertussen zitten slapen of hier aan meegewerkt, ’t is maar net hoe je het bekijkt. Een politiek dilemma werd zichtbaar. Moet de overheid meer reguleren zodat mensen zo min mogelijk misbruik kunnen maken van het systeem of moet de overheid zich terugtrekken en het aan de markt overlaten? Reinlandmodel of Angelsaksisch?

Cynisme en onverschilligheid voeren de boventoon

Door cynisch en onverschillig te zijn lossen we deze problemen niet op, sterker nog, we creëren de samenleving waar we nu in leven. “Wat kan mij het schelen”, “ze zoeken het maar uit, wij gaan niet stemmen.” Stem dan in ieder geval op een partij die u het meest vertegenwoordigt. Niet alle standpunten zullen uw goedkeuring hebben, maar als het er meer zijn dan 60%, is dat dan een acceptabel getal om die 40%, die we eigenlijk niet willen, voor lief te nemen? Is dat uw stem waard? Vroeger waren mensen veel meer bereid, of beter gezegd, principiëler en loyaler.

Dat is de laatste jaren wel veranderd. We kunnen maar weinig hebben en verwachten dat ons hele leven verloopt zoals wij dat in gedachten hebben. Iedere tegenslag wordt met veel geklaag en gemor genomen. Niet voor niets zou ik durven te beweren dat deze mentaliteitsverandering ons de politiek en samenleving geeft die we verdienen. Bent u, die niet gaat stemmen, ook bereid uw mond te houden en niet te zeuren en alles stilzwijgend te ondergaan? Tenslotte hebt u er zelf voor gekozen geen gebruik te maken van uw stemrecht.

Heeft deze maatschappelijke omslag ook een oorzaak? Ja natuurlijk, het mes snijdt aan twee kanten: verkiezingsretoriek, politiek voor de vorm (alcoholwet) etc. Alles wordt gedaan om het electoraat rustig te houden. Het electoraat gaat boven partijbelangen, electoraat gaat zelfs boven landsbelangen. Politiek moet (nog) dichter bij de burger.

Lokaal of landelijk?

Gelet op de veranderingen die er aankomen, m.b.t. de ouderenzorg, jeugdzorg, Wmo etc., zou ik me goed kunnen voorstellen dat u lokaal stemt op een partij die u vertegenwoordigd in uw gemeente. Veel extra nieuwe taken voor gemeente en volksvertegenwoordigers die ook zullen leiden tot extra bezuinigingen in uw gemeente. Er zal in eerste instantie gekort worden op kunst en culturele onderwerpen.

De keuze om landelijk te stemmen en uw stem te geven aan gerenommeerde partijen die daadwerkelijk wat voor u kunnen betekenen in de Tweede Kamer is geheel aan u. Een lokale partij kan dat namelijk niet.

Dus mijn advies zou zijn: [cynische mode ON] blijf vooral lekker thuis, wees visieloos en geef de hele wereld de schuld van uw kommer en kwel. Ga niet stemmen en wees passief en vooral trots op het feit dat u niet heeft gestemd. Daar lossen we wat mee op [cynische mode OFF].

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 13 =