Het Gevangenismuseum in Veenhuizen

Zo af en toe steekt de Groninger Krant de provinciegrenzen over en komt dan bijvoorbeeld terecht in Drenthe. Het was dan ook een prachtdag om eens te gaan kijken bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

_DSC7300Veenhuizen is vooral bekend om zijn penitentiaire inrichtingen. Vorige maand nog braken twee Joegoslavische broers uit de locatie Esserheem. Momenteel zijn er 5 gevangenislocaties die nog steeds gebruikt worden. Even was er het gerucht dat de penitentiaire inrichting in Veenhuizen gesloten zou worden door bezuinigingen, maar drie maanden later besloot Staatssecretaris Teeven van Justitie om Veenhuizen open te houden en uit te breiden.

Het Gevangenismuseum is gelegen in het voormalige en gerestaureerde dwanggesticht (Tweede gesticht – 1823) wat werd gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid (Unesco Werelderfgoedlijst). In 2007 werd het Gevangenismuseum tot het beste historische museum van Nederland uitgeroepen. Men laat u kennismaken met de manier waarop vroeger en nu werd gestraft. Een permanente tentoonstelling van objecten uit de 17de eeuw schetsen een beeld van hoe het er vroeger aan toe ging in de inrichtingen.

Op de grote binnenplaats vindt u een verzameling aan justitiële vervoermiddelen, ‘maar ook gepantserde auto’s waar vluchtgevaarlijke criminelen werden vervoerd. Auto’s waarin Heinekenontvoerder Willem Holeeder en  Slobodan Milošević werden vervoerd.

Ook voor kinderen is dit een heel toegankelijk museum wat zeker inspeelt op de fantasie van de kinderen met onderwerpen als “De Vloek van Veenhuizen”, een verhaal rond de vervloekte Gaius van Veenhuizen die uiteindelijk weer herenigd wordt met zijn geliefde Marieke. Maar ook de Lange Leo Kinderroute, een speurtocht door het museum, leert kinderen veel over het leven toen.

Verder zijn er op het terrein nog een monumentale gerestaureerde elektriciteitscentrale te zien die vroeger op turf werd gestookt en het Glasmuseum wat jammer genoeg eind deze maand de deuren moet sluiten wegens economische omstandigheden. Al met al een uitje waar u zeker menig uurtje zoet mee zult zijn.

Meer foto’s? Klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 ⁄ 12 =