Botros

Het is intussen al weer een tijdje geleden dat De Groninger Krant contact heeft gehad met de Syrische kapper Gihad Botros. De laatste keer was net voor de feestdagen. Reden genoeg om de man weer eens op te zoeken en om een update van de stand van zaken te vragen. De heer Botros is al sinds jaar en dag gewikkeld in juridische kwesties rondom zijn kapsalon Butterfly die in de Gelkingestraat was gevestigd.

Botros-2De Syrische kapper treffen we aan in een verhuissituatie. Overal staan spullen ingepakt en meubels opgestapeld. Hij verteld dat de huisbaas van het huis waar hij een kamertje huurt, hem de huur heeft opgezegd en hij volgende week weer op straat komt te staan. Botros heeft een garagebox gehuurd waar zijn persoonlijke spulletjes zijn opgeslagen. Een nieuwe kamer of woonruimte heeft hij tot nu toe nog niet kunnen vinden. In uiterst noodgeval zal hij ook in de garagebox gaan slapen. Alles beter dan op straat te leven.

We vragen hem naar de stand van zaken en al snel merken we dat er toch een heel klein lichtpuntje is aan het eind van de donkere tunnel. Een onderdeel van zijn zaak wordt volgende maand, op 6 maart 2014, behandeld bij de Raad van Staten. Het gaat om de beslissing van voormalig burgemeester, Peter Rehwinkel, die hem destijds een straatverbod heeft opgelegd. Botros wil dit aanvechten, ook al is het straatverbod al lang niet meer van kracht. Het is voor Gihad Botros een principe kwestie geworden. In ieder geval toch een klein stapje in de goede richting. De rechtspraak is weer bereid naar hem te luisteren.

Botros wilde zelfs een kort geding aangespannen om voor elkaar te krijgen dat de Gemeente Groningen c.q. de NV Wonen Boven Winkels gemaakte afspraken uit het verleden zou nakomen. Alles leek in kannen en kruiken. Afspraken werden gemaakt tussen Botros en de nieuwe raadsman. Er zou tussentijds geen overleg plaatsvinden met de Gemeente Groningen noch met de advocaat van de Gemeente Groningen. Alle contact zou via de griffie en de rechtbank verlopen.

Wat blijkt? Ook deze (nieuwe) advocaat geeft aan dat er eerst maar eens om de tafel moet gegaan worden met de Gemeente Groningen en hun advocaat. Voor een kort geding was te weinig juridische basis omdat het in deze kwestie veelal gaat om een emotionele kwestie, beter zou het zijn om een bodemprocedure op te starten, aldus de advocaat.

Voor Botros is dit de zoveelste advocaat die er uiteindelijk het bijltje bij neergooit. Zou het dan om de financiën gaan? De advocaten, in het geval van Botros, werken grotendeels allemaal pro-deo omdat Gihad Botros leeft van een uitkering. Voor een Pro-deo advocaat wordt een toevoeging aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand (RVR). Die bepaalt uiteindelijk hoeveel uur de advocaat ongeveer nodig heeft om deze zaak voor te bereiden. Blijkbaar is de Raad voor Rechtsbijstand slecht in het schatten want een groot deel van de advocaten willen in de zaak van Botros meer uren schrijven of geven aan dat het aantal vergoede uren niet voldoende is.

Daar sta je dan als burger aan de onderkant van de samenleving, ervan uitgaande dat de aanloop naar een gerechtelijke procedure fair en square verloopt…

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 × 10 =