Interview met Mariska Sloot, lijsttrekker voor Gezond Verstand Haren

Mariska Sloot (links op de afbeelding), is fractievoorzitter en lijsttrekker voor de lokale politieke partij ‘Gezond Verstand Haren (GVH)’. Vijf jaar geleden is ze, samen met een groep enthousiaste en betrouwbare kennissen, een eerste lokale politieke partij gestart in de gemeente Haren. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kwam GVH in de Harense gemeenteraad met twee zetels.

gvh-poster_pdf-page-001GVH heeft geen banden of partijbelangen in Den Haag en is onafhankelijk en consequent. Tijdens de afgelopen raadsperiode heeft de lokale partij zich o.a. hard gemaakt voor behoud van het zwembad ‘Scharlakenhof’, het sportpark en was fel tegen het nieuwe gemeentehuis. De partij heeft ook de integriteit van bestuurders is op de agenda gezet en vecht tegen de ondoordachte en overhaaste herindeling. Het geld van Burgers wordt te gemakkelijk uitgegeven aan zaken waar burgers zelf niet over beslissen of geen invloed op kunnen uitoefenen.

“Er bestaat geen afstand tussen burgers en politiek, alleen maar tussen burgers en oude politiek”, aldus Mariska Sloot.

Dit bleek bijvoorbeeld uit de door de Gemeente Haren georganiseerde bijeenkomst van 11 februari 2014, die uitliep op een fiasco waarbij betrokken burgers na een uur boos wegliepen. Voor zover dus het draagvlak onder de burgers m.b.t. de herindeling.

Mariska en de GVH juichen burgerinitiatieven, zoals die van Gustaaf Biezeveld, toe. Het Burgercomité Herindeling Haren heeft met een achterban van 400 burgers een petitie gerealiseerd van 2500 handtekeningen die uiteindelijk gewoon genegeerd werden door de Gemeente Haren.

Gezond Verstand Haren heeft de herindeling nog steeds hoog op het verkiezingsprogramma staan. Er is geen draagvlak bij de Harense bevolking voor een fusering met Groningen en Ten Boer. Er worden politieke spelletjes gespeeld achter en over de rug van burgers. Een krant en promotiecampagne vanuit de Gemeente Haren moet de burgers in Haren het nut doen inzien van de samenvoeging met Groningen. Deze promotiecampagne gaat de burgers van Haren 70.000 euro kosten. “Pure propaganda” noemt Mariska het. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande moeten burgers naast hun stem ook aangeven of ze voor of tegen de samenvoeging met Groningen zijn. Een niet bindende burgerraadpleging.

De samensmelting tussen Groningen en Haren is de kers op de taart voor commissaris van de Koning, Max van de Berg (PvdA)en zijn regenten. De stad Groningen wil al sinds 1915 Haren annexeren. Ook de tijdelijke burgemeester van Haren, Janny Vlietstra (PvdA), die voor twee jaar is aangewezen als waarnemend burgemeester door Max van den Berg, is onderdeel van dit plan. Het begrotingstekort van Groningen is ongeveer de totale begroting van Haren. “Komt dat even gelegen!”, zegt Mariska.

Voormalig wethouder Gerben Pek (D66) is weggestuurd omdat hij voor een samensmelting met Tynaarlo was. Een motie van wantrouwen zonder motivatie liet deze tegenstander voorlopig van het politieke toneel verdwijnen.

Ook over de aanstaande verbouwing van het treinstation en de ondertunneling van het spoor valt wel het een en ander uit te leggen, want de Gemeente Haren had hier geen geld voor. Dankzij de provincie Groningen, de NS en ProRail is dit tot stand gekomen. Wat veel mensen niet weten is dat toen de wijk Oosterhaar werd gebouwd en de kavels werden verkocht, de bewoners gezamenlijk spaarden voor een fietstunnel onder het spoor. Eén miljoen euro was bij elkaar gespaard en het geld werd uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt door de gemeente.

In 2013 blijkt dat de provincie Groningen plannen heeft voor de VORK, het stuk tussen Groningen en Haren gelegen naast het Vagron terrein, hier moet het nieuwe opstelterrein komen voor het spoor en dan krijgt Haren ineens geld voor de tunnel als de gemeenteraad maar akkoord gaan met een impassingsplan. (d.w.z. haren gaat zelf geen bestemmingsplan procedure starten, maar dat doet de provincie vanwege de aanwijsbevoegdheid).

Mariska verwijt ook minister Ronald Plasterk (PvdA)te werken met een dubbele politieke agenda. De herindeling van de provincies heeft volgens haar maar één doel: de lokale politiek uitschakelen. Doordat het electoraat van de gevestigde partijen in de Tweede Kamer de laatste jaren overloopt naar de lokale partijen is dit dé manier om hier een stokje voor te steken. “Een regelrechte aanslag op de lokale democratie”, zo noemt Mariska de plannen van Plasterk. Haren zal door de herindeling een Groningse wijk worden met weinig tot geen inspraak. Ondernemers worden slachtoffer van de regeldruk van de Groningse politiek en dit alles zal leiden tot nog meer lege winkelpanden.

De enige echte reden dat Haren samengevoegd moet worden met Groningen is de Zuidelijke Ringweg. Mariska vindt het doodzonde dat alternatieve plannen kennelijk vanwege de makers genegeerd worden in plaats van op hun merites beoordeeld te worden.

Over de nieuwe Harense deelnemer, Arnoud Berghuis van de lokale partij Lijst 9, zegt Mariska alleen maar dat ze de lokale diversiteit binnen de Harense politiek toejuicht.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 × 3 =