Sloop in Haren

Gisteren vond de officiële starthandeling plaats van het project ‘Station Haren Verbindt’. De betrokken partijen markeren hiermee het begin van de realisatie van een nieuw station(sgebied) in Haren.

sloop_Haren-1sloop_Haren-3sloop_Haren-2In september 2011 stelde de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan ‘Station Haren Verbindt’ vast. Het plan moest leiden tot een gemoderniseerd stationsgebied, waarbij de realisatie van een voetgangers- en fietserstunnel tussen het Stationsplein en de Walstroweg één van de belangrijkste onderdelen was. Na bijna twee jaar van plannen uitwerken en overleg met ProRail, NS en de provincie Groningen werd in juni 2013 duidelijk dat door financiële steun van de provincie Groningen en Prorail vanuit de tunnel ook een opgang naar het oostelijke perron kon worden gemaakt.

Uitbreiding project

Daarmee werd ook het station onderdeel van het project ‘ Station Haren Verbindt’. Maar met enkel een opgang vanuit de tunnel was er nog geen sprake van een station dat voldeed aan de eisen van deze tijd. Daarvoor was meer nodig en dus ook meer geld. Gedeputeerde Staten (Provincie) besloten vorige week dat geld beschikbaar te willen stellen. Prorail deed dit al eerder. Er geldt nog een voorbehoud van instemming door Provinciale Staten, maar zoals de zaken er nu voor staan is met deze extra gelden de totale verbetering van het station mogelijk geworden.

Vijf partijen investeren in project

Met het project ‘Station Haren Verbindt’ is een totale investering van bijna twaalf miljoen euro gemoeid. Rond de acht miljoen euro hiervan is bestemd voor de realisatie van de tunnel en het moderniseren van het station. De gemeente Haren, NS, Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en Prorail nemen een groot deel van de totale investering voor hun rekening. Daarnaast draagt ook het Rijk bij in de vorm van subsidies. Deze gelden maken het tezamen mogelijk om het gehele stationsgebied aan te pakken, waaronder de realisatie van de tunnel, de modernisering van het station, een nieuw P+R-terrein, de pleinen en het openbaar gebied.

apr-2011-Plantekening-Stati01_Station-Haren02_Station-HarenAfbeeldingen zijn slechts een weergave van hoe het er zou kunnen uitzien

Planning

De komende periode wordt het ontwerp van het stationsgebied verder uitgewerkt en worden de werkzaamheden voorbereid. Naar verwachting starten de werkzaamheden in het najaar van 2015 en worden de tunnel en het station opgeleverd in het voorjaar van 2017. De werkzaamheden in het stationsgebied vinden parallel of aansluitend hierop plaats.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 7 =