Keep It Simpel Stupid (KISS)

Een kleinere overheid, minder regeldruk, minder regulering in het bedrijfsleven en geloven in de collectieve kracht van de bevolking. Dit zijn slechts een paar wezenlijk onderdelen uit de filosofie van lijsttrekker drs. A.W. Berghuis, van de nieuwe politieke partij Lijst9. Cruciale en vernieuwende onderdelen waarmee hij hoopt stemmen te winnen en een zetel te bemachtigen in de gemeenteraad van Haren.

Arnoud Berghuis
Arnoud Berghuis

Deze geboren en getogen Groninger is een nuchtere man met een pragmatische kijk op het leven. Zijn credo luidt dan ook: “Keep it simpel stupid!” De lijsttrekker heeft bestuurlijke informatica gestudeerd aan de Universiteit in Groningen en hoopt deze kennis te kunnen inzetten bij de politiek en democratie. Arnoud ziet zichzelf als een stemmenteller, een neutraal raadslid en een doorgeefluik van de bevolking, zowel voor stemmen als voorstellen.

Het potentieel raadslid kan niet precies aangeven aan welke kant van het politieke spectrum we zijn partij kunnen vinden. Voor hem is linksrechts denken een achterhaald iets.  Hokjesdenken moet zo veel mogelijk vermeden worden.

Verkiezingen

De heer Berghuis is van mening dat het hele politieke systeem, zoals we dat nu kennen in Nederland, inclusief de grondwet, grondig op de schop moet. Waarom steeds terugvallen op ouderwetse partijstructuren of kiessystemen? We zien toch dat het steeds minder werkt? Waarom niet de positieve kanten van de technologie daarnaast (nog)meer inzetten? Een goed voorbeeld hiervan zou digitaal stemmen kunnen zijn.

Zorg er voor dat burgers digitaal overal over kunnen stemmen. Besluitvorming zoals nu het geval is, zou niet bindend mogen zijn indien deze op een ondemocratische manier tot stand is gekomen. Een voorbeeld daarvan is de beslissing van Burgemeesters en Wethouders in Haren om Haren samen te laten gaan met Groningen en Ten Boer. Alleen onderwerpen die draagvlak hebben zullen worden behandeld door een gemeenteraad.

Arnoud ziet zijn partij graag als een trendsetter, een politiek systeem wat over 20 jaar de democratie vormt.

De Europese Unie

De Europese Unie heeft een sterke leider nodig anders is er geen kans op succes. Een leider die luistert naar de wil van het volk en daar zijn visie op baseert. Geen top-down mentaliteit meer, ook dat is achterhaald. Laat burgers zelf kiezen en ook de consequenties aanvaarden van hun keuze. Het politieke mandaat volledig bij de Europese bevolking.

Met betrekking tot privacy vinden de lijsttrekker dat we proberen het onvermijdelijke tegen te houden. Probeer er de positieve kant van in te zien, ontwikkeling kun je niet tegengehouden. Je moet alleen hopen dat het niet in de verkeerde handen valt.

Transparantie

Transparantie staat hoog op de lijst bij Lijst9, misschien wel bovenaan maar concrete oplossingen voor concrete problemen heeft de lijsttrekker niet. Op een gegeven moment lost het zich vanzelf op en zal de burger van zich laten horen.

In de komende weken zal Lijst9 in Haren een kandidatenlijst indienen van mensen die zich kunnen vinden in de filosofie van de heer Berghuis waarbij competentie het zal winnen van de baantjesjagers.

“Met vrienden moet je bier drinken en niet de politiek ingaan”

De nieuwe partij heeft geen partijprogramma of stand – of breekpunten. Allemaal achterhaald volgens Berghuis. Vertrouw in de kracht van het volk, daar gaat het om, dan komt dat programma vanzelf.

Meer informatie:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

2 thoughts on “Keep It Simpel Stupid (KISS)”

 1. Wat krijgt de Groninger Krant al die woorden van mij zo snel door zo’n klein pennetje. Lekker eigen, jullie stijl. Wil nog wel wat toevoegen, het is immers nooit af. Lijst 9 is niet voor een kleine overheid of voor de z.n. vrije markt. Het zijn beiden instituten. De overheid en ook de beurs en de banken. Stelling is dat al dezen instituten alsmaar geld en macht accumuleren, zonder het ooit te willen afstaan. Instituten willen nu eenmaal alsmaar groeien.

  Het is ouderwets om te denken dat of de overheid OF de markt slecht is, het blijkt lood om oud ijzer. Financiële markten kunnen zo raar in elkaar zitten. Neem nu Twitter. Twitter is een clubje van een tiental mensen dat miljarden waard is en dat is ongezond. De vrije markt geeft dat bedrijfje waarschijnlijk niet de juiste waarde. Als je werkelijk meent dat deze cumulatie van macht en geld lang kan vasthouden bij Twitter, moet je me me maar eens uitleggen waarom Twitter nu 5 miljard waard is en morgen misschien 50. Waarom ? Dump die aandelen toch.

  Kern is dat instanties raar zijn. Dus zowel de overheid als de banken met hun beurzen. De mensen zijn normaal en die moeten het maar zeggen. Laat de burger zijn stem houden. Uw stem, dat bent u, dat is uw dorp. Geen instituut geeft u garanties. Lijst 9 vertrouwt op u, dat is onze belofte. U kunt bij ons stemmen door 1 of 2 cent over te boeken. 1 = ja en 2 =nee. De centen tel ik op en dat is ALTIJD mijn stem in de raad. KISS !

  Onzin uit Den Haag. Daar laten ze nu de overheid de banken reguleren. Dus de ene gek helpt de andere gek en andersom. De gezonde nuchtere Groninger staat erbij en zegt wijs dapper en bescheiden “snap er niks van!”. Sorry, maar dat helpt Groningen niet langer. Duurt even maar we zijn Kloar!.

  Groningers laat je niet kisten. We hebben Gas en Aldel en boeren verstand. Zeker dat laatste laten we ons toch niet afpakken ! We komen het verstand jullie wel even brengen. Kom op noar de EU ! stem http://www.bitvote.eu of http://www.lijstja.nl

 2. voortschrijdend inzicht, NU met een cartoon, vogeltje..(see picture @lijst9 en bitvote.eu )
  Doe mee met Miss Project-X2. Projectlijst9: Vecht voor democratie, de EU en de emancipatie met een KISS !

  Project lijst 9 heeft als slowgun KISS =”Keep It Stupid Simple”. Houd democratie simpel zegt Lijst 9 Haren (GN). Houdt uw stem! Just tweet for protest ! tweet as loud as you can @lijst9 for #emancipatie nu ! Het kan niet zo zijn dat 50 % van de stemmen de mensen vrouw is en dat lang geen 50 % vrouwen in de TOP zitten. #integriteit #volksvertegenwoordigers en #raadsleden moet meespelen en daarom dit protest. De oplossing is functiescheiding, lees verder !

  Lijst 9 wenst vecht voor een zeer hoog vrouwelijk gehalte in de politiek. Zeker 50 % Man/Vrouw. Dat gebeurt vanzelf als iedereen vrij mag stemmen met lijst 9. Immers 50 % is vrouw. Als u Bitvote.eu met dit grachtengoed deelt doe dan mee met de EU verkiezingen, een belangenrijke stap voor emancipatie om daar nu zoveel mogelijk vrouwen heen te stemmen. Help! Lijst 9 is nieuw, mensen zijn nog niet gewend dat je voor democratie de handen uit de mauwen moet steken. we gaan van een passieve (indirecte) naar een actieve democratie. Dus even niet op je favoriete kandidaat bij de Voice moet stemmen, maar even je steun geven aan wat nu telt !

  Emancipatie begint met een stem die echt telt. Vrouwen is met de opkomst van het kiesrecht en het systeem van indirecte volksvertegenwoordigers (die niet bindend horen op hun achterban) een stem gegeven die niet echt telt. Lijst 9 en bitvote.eu geeft vrouwen hun stem en daarmee hun gelijke positie eindelijk terug.

  Project X2 is essentieel voor de vrouwelijke emancipatie, samen met http://www.bitvote.eu. Eindelijk een gelijke stem voor de vrouw, http://www.bitvote.eu Emanciptie begint met een stem. Laat je niet kisten, KISS @lijst9

  Ben je klaar met de zittende politieke partijen en de lage integriteit raadslieden en ben je de niet echt geëmancipeerde volksvertegenwoordigers zat ? Toon je verzet, Houdt uw stem! Just tweet for protest ! tweet loud as you can @lijst9

  PRIJZEN:
  Miss “PROJECT KISS HAREN” or “MISS PROJEXT X2″ , sorry M. 😉
  Miss ” QUEEN OF simple lean super DEMOCRACY EUROPE”
  Let op! Dit is een zeer emanciperende gedachte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 × 30 =